fbpx

De nieuwe Moz Link Explorer: wat zijn de voordelen voor jouw website

Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie (SEO). De links die zijn opgenomen in jouw website content en de externe sites die naar je verwijzen, geven aan hoe geloofwaardig jouw website is. Er zijn veel nuttige SEO-tools op de markt om vast te stellen hoeveel autoriteit jouw website heeft, inclusief de nieuwe verbeterde Moz Link Explorer tool. Wij leggen uit wat er nieuw en anders is aan deze tool en waarom hij zo awesome is!

Welke inzichten bracht de oude tool van Moz?

Als je niet bekend bent met de oude tool van Moz, de Open Site Explorer, is het handig om onze eerdere blog te lezen. In het kort kon je met de oude toolbar vlug de Domein Autoriteit (DA) van een domein berekenen, om zo te bepalen of het een goed idee is om een externe link naar jouw site te plaatsen op dit domein. Hoe hoger de DA van de website is, des te groter de kans deze website een goede ranking krijgt in Google. Een link van een relevant domein met een hoge DA heeft op zijn beurt een positieve invloed op jouw DA en ranking in Google.

Blog Digital Inside - Moz Link Explorer

Echter is deze tool verouderd en is niet meer in staat om de prestaties van een site op zoekmachines aan te geven. Vandaar dat de Open Site Explorer niet langer wordt geüpdatet naar de nieuwe indexering. Deze geeft dus alleen nog oude statistieken weer en is daarom onbruikbaar. Maar niet getreurd, want Moz heeft een vervangende tool: de Link Explorer. Op dit moment is hij alleen nog maar beschikbaar in de bètaversie, maar heeft al bewezen erg handig te zijn.

Blog Digital Inside - Moz Link Explorer

Wat is er anders in de Moz Link Explorer?

Moz heeft in de Link Explorer het algoritme bijgewerkt om de DA te berekenen om beter te correleren met de daadwerkelijke ranking normen van Google. Door de update hebben er een aantal verandering plaatsgevonden:

  • Veel grotere indexering: Moz heeft de indexeermogelijkheden flink vergroot. De Link Explorer doorzoekt miljarden pagina’s en verzamelt grote hoeveelheden links. Dit betekent dat ze nu veel meer gegevens crawlen dan vroeger. Een wijziging als deze heeft uiteraard alle bestaande statistieken veranderd.
  • Dagelijkse updates: de nieuwe tool wordt iedere 24 uur geüpdatet i.p.v. iedere maand. Daardoor zijn de waarden van bepaalde statistieken van een domein veel accurater. Je hoeft dus niet langer een maand te wachten om te zien wat het resultaat is van je linkbuilding campagnes. Dat geeft extra motivatie.
  • Spam score wordt anders weergeven: de spam score wordt nu uitgedrukt in een percentage. Dit percentage is het aantal websites met gelijkwaardige kenmerken en content dat door Google bestraft of uitgesloten werd in het verleden. Hoe hoger het spam percentage, hoe slechter de website.Blog Digital Inside - Moz Link Explorer
  • Nieuwe functies: Moz heeft in de Link Explorer nieuwe grafieken en tabellen toegevoegd. Denk hierbij aan het toename in aantal links in de loop van de tijd, de ontwikkeling in DA en gewonnen en verloren links. Maar ook de meeste waardevolle backlinks en wat de DA is van je backlinks. Veel uitgebreider dan de vorige tool dus.Blog Digital Inside - Moz Link Explorer

Waarom is mijn DA gezakt in de Moz Link Explorer?

Je kunt verwachten dat door de nieuwe update jouw Moz DA-score lager uitvalt dan de DA-score uit de Open Site Explorer. Vervelend, maar dit is het geval voor de meeste websites! Hoe dit komt? Moz heeft voor de Link Explorer zijn algoritme bijgewerkt om de DA te berekenen. Jouw DA wordt dus net iets anders berekend dan voorheen. Daarbij komt dat de nieuwe tool veel meer website doorzoekt om links te verzamelen. Hij is dus nauwkeuriger en correleert beter met de daadwerkelijke ranking normen van Google.  Zo geeft het een betere indicatie van je positie in zoekmachines. Dus hoe hoger de DA van je website, des te groter de kans deze website een hoger komt Google. En aangezien de DA van bijna alle websites iets anders uitvallen, raden wij het aan de DA bij te houden ten opzichte van jouw concurrenten. Op die manier kun je de echte waarde van de statistieken inschatten.

De Link Explorer is goed, maar niet alles overtreffend

Moz is natuurlijk niet de enige linkbuilding tool in het SEO-landschap. Het is dan ook niet verstandig de Link Explorer als de ‘holy grail’ te zien. Een goed alternatief is de Majestic Backlink Checker, die net iets andere statistieken gebruikt (trust flow en citation flow). Wij raden het ten zeerste aan de resultaten van deze tool naast die van Moz te leggen om zo een compleet beeld te krijgen van je linkbuilding inspanningen. Geen idee waar je moet beginnen? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend SEO-advies.

Blog Digital Inside - Majestic

Conclusie Moz Link Explorer

Al met al zijn wij erg positief over de Link Explorer van Moz. Vergeleken met de oude Open Site Explorer (die niet langer wordt bijgewerkt), is Moz Link Explorer sneller, heeft het de verbeterde statistieken en bevat het nieuwe functies zoals filters, grafieken en tabellen. Als je op Moz een account aanmaakt kun je 10 domeinen per maand gratis checken. Door de update is Moz een zeer goed alternatief voor dure tools als Ahrefs.

Heb je na het lezen van deze blog vragen over externe linkbuilding? Neem contact met ons op om te zien wat wij voor je kunnen betekenen! Benieuwd naar linkbuilding in 2018? Lees ook onze andere blogs!

Vragen? Laat het hieronder weten in de reacties.

 

Over de auteur

Leave a Reply

Plan hier een tijd in die voor jou uitkomt om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken.