Nieuws

Google Easter Eggs

Maikel
by Maikel Teheux
  • 6 april 2023
  • 5 min.

Google is trots op haar speelse imago. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de Google Easter Eggs. Deze vrolijke en grappige verrassingen zitten verstopt in onder andere de zoekmachine zelf, maar ook in bijvoorbeeld Google Maps en Youtube. De verborgen Easter Eggs kunnen bijvoorbeeld in de vorm van een spelletje tevoorschijn komen, maar vaak zijn het ook doordachte referenties naar een bekend fenomeen. 

De Easter Eggs bestaan al sinds minimaal het jaar 2000 en hebben als doel om de band tussen Google en haar gebruikers te versterken. Omdat ze goed verstopt zitten, zijn de gebruikers vaak trots en blij verrast wanneer ze deze ontdekken.
 

Ook zijn de Easter Eggs leuk als je even wat afleiding of een korte werkpauze zoekt. Speel een spelletje of ontdek een nieuwe verrassing. Gegarandeerd een glimlach op je gezicht. In ieder geval bij ons als internet marketing bedrijf🙂 

Ken jij deze Google Zoekmachine Easter Eggs al?

Ik heb een aantal van mijn favoriete Easter Eggs op een rij gezet die verborgen zitten in de zoekmachine: 

Flip a coin
Een snelle en simpele manier om een muntje te tossen wanneer je geen munt bij de hand hebt. Wanneer je in de zoekbalk de term ‘Flip a coin’ intypt, krijg je automatisch een willekeurig gekozen kop of munt. Niet alleen leuk, maar ook handig! 

Barrel roll / Kurkentrekker
Wanneer je in de zoekmachine de term ‘Barrel roll’ intypt en op het eerste resultaat klikt, draait je scherm automatisch, net als een kurkentrekker, 365 graden rond.

Retro Google
Dit is een van mijn persoonlijke favorieten die je een stukje terug in de tijd brengt. Typ in de zoekbalk van de zoekmachine ‘Google in 1998’ en krijg een flashback naar hoe google eruit zag in 1998. Dit is inmiddels bijna 20 jaar geleden! Het ziet er een stuk ouderwetser uit, en je ziet ook nog geen betaalde advertenties. Deze werden namelijk pas geïntroduceerd in 2005. 

Google Easter Eggs – spelletjes

Naast de bekendere Easter Eggs zoals hierboven zijn er ook een aantal interactieve spelelementen toegevoegd in de zoekmachine. 

Pacman
Wie kent het niet? Razend populair in de jaren 80. In 2010 vierde Google haar 30ste verjaardag. Ter ere hiervan werd het logo destijds vervangen door een bespeelbare Pacman versie. Momenteel is deze Easter Egg nog steeds beschikbaar, maar dien je eerst de term ‘Pac man’ in te toetsen in de zoekmachine. 

Atari Breakout
Deze Easter Egg behoort ook tot de favoriet van velen. Typ ‘Atari breakout’ in de zoekbalk in het afbeeldingen veld van Google en zie hoe de plaatjes zich samenvoegen tot gekleurde blokken, en hoe er zich onder een balkje en een bal ontwikkelen om de blokken kapot mee te maken. Hebben we ons hier vroeger niet allemaal uren mee vermaakt? En het blijft leuk! 

Google Easter Eggs op Maps en Google Earth 

Niet alleen in de zoekamchine zijn Google Easter Eggs te vinden, maar ook in Google Maps en Youtube. Google maps staat altijd voor ons klaar met onder andere verkeersroutes, street view, en een algemene kaart. It’s a big world after all, en ook daar grijpt Google haar kansen. Voor de oplettende zoeker zijn er een aantal Easter Eggs in de wereld verstopt. 

Street View shout out
Google werknemers zijn gelukkig met wat ze doen, en vonden een leuke manier om dit duidelijk te maken. Wanneer je namelijk kijkt naar de street view van de California Google campus HQ, en je ver inzoomt, zie je de lachende gezichten van de werknemers. Ze houden bordjes vast met ‘I love Google street view’. Om deze Easter Egg te ontdekken typ je California Google campus in de zoekbalk en zoom je heel ver in! Deze Easter Egg is momenteel helaas alleen beschikbaar in Amerika te zien. 

Loch Ness
Het Loch Ness monster, ook wel bekend als Nessie, is een beroemd fenomeen. Er zijn vele theorieën over het monster, ontelbaar onduidelijke foto’s, maar het bestaan is nooit bewezen. Wanneer je in Google Maps zoekt op ‘Loch Ness’ zie je dat de kleine gele aanwijzer transformeert in een groene versie van het monster. Zie je Loch Ness niet meteen, probeer dan een verder in te zoomen. 

Mars en de Maan
De gedachtegang van Google: Aarde? Been there, done that. Dus is het nu mogelijk om de Mars en Maan landingen te bekijken in Google Earth. Je kan kijken naar de oppervlakten die zijn gefilmd tijdens de Mars- en Maanlandingen. Hoe gaaf is dat! Lees hier meer over deze Google Easter Egg. 

YouTube Easter Eggs

Sinds de komst van YouTube in de Google familie in 2006 zijn ook hier een aantal Google Easter Eggs in verstopt. Ook al zijn het er een stuk minder dan in de zoekresultaten, ze zijn zeker niet minder leuk. 

AWESOME
Deze Easter Egg is leuk, maar kan ook wat irritatie opwekken. Zeker wanneer iemand bijvoorbeeld een grapje met je uithaalt met deze Easter Egg en je zelf niet weet hoe je dit uit kunt zetten. Wanneer je een willekeurig filmpje op Youtube bekijkt en deze op fullscreen zet kan je op een willekeurige plek op je beeldscherm in hoofdletters AWESOME intypen. Houdt de shift toets dus ingetoetst. Het voortgangsbalkje onderin is normaal rood van kleur. Deze Easter Egg transformeert het balkje in een felgekleurd en knipperend balkje. Alle kleuren van de regenboog flashen langs en dit kan behoorlijk op je zenuwen werken. Om de Easter Egg weer uit te zetten typ je weer in hoofdletters het woord AWESOME en het balkje wordt weer normaal. 

Doge
Deze razend populaire meme was echt een sensatie op internet sinds de introductie in 2013! Een plaatje geassocieerd met een hond en veel verschillende kleuren in het comic sans lettertype. Deze hype heeft het zelfs gered tot een populair type crypto-currency. 

Wanneer je in YouTube zoekt op ‘doge meme’ verandert het lettertype in het gekleurde comic sans waar deze meme bekend om staat. Helaas is ook deze grap momenteel alleen in Amerika beschikbaar. 

Andere thema’s

Daarnaast heeft YouTube Easter Eggs in de thema’s: Star wars, Star Trek, Fibonacci reeksen, het Snake spel en nog veel meer! Kijk hier een filmpje met de 11 leukste YouTube Easter Eggs. 

 

De Easter Eggs van Google zijn een ware hit, en erg geliefd onder de internet marketing specialisten. Zeker eens de moeite waard om op te zoeken, en uit te proberen voor wat online entertainment. Ken jij ze al allemaal? Wil jij meer weten over online marketing? We werken voor verschillende regio’s, zoals als online marketing bureau voor Nijmegen. Neem contact met ons op!

img
Nieuws
1 min.
Digital Inside in de FONK150 Best Agencies
Guido
by Guido Tijmensen
img
Nieuws
3 min.
Taken van een online marketeer
Maikel
by Maikel Teheux
You're in good company
Google partnerAdCalls partnerFD gazelle 2023Microsoft Partner badge