Innovatie

Majestic Backlink Analyzer

Maikel
by Maikel Teheux
  • 15 januari 2018
  • 3 min.

Majestic SEO Backlink checker is een tool en hulpmiddel met een focus op externe linkbuilding, website reputatie, link analyse en website verkeer. Het is de grootste link-index ter wereld. Met Majestic is het mogelijk om websites van voor tot achter te analyseren en er zo achter te komen welke websites goed en minder goed presteren op deze elementen. Majestic analyseert een website door de URL, de Subdomain en de Root Domain van een pagina te analyseren. 
 

Waarom is Majestic een belangrijke tool?

Majestic wordt gebruikt voor externe linkbuilding. Deze handige tool helpt je om backlinks te analyseren. Hoeveel backlinks zijn er, hoe zijn ze opgebouwd, en welke anker teksten worden er gebruikt? Met al deze informatie kun je nauwkeurige analyses van webpagina’s maken, om zo jouw website nog verder te optimaliseren! 

Downloaden van Majestic  

Majestic is een tool die voornamelijk gebruikt wordt als hulpmiddel bij externe linkbuilding. Naast Majestic is de andere meest gebruikte tool hiervoor de MozBar. Majestic is gratis te downloaden als Google Chrome extensie via deze link. Het mooie van de tool is dat het erg toegankelijk is voor iedereen. Het is makkelijk in gebruik, en ook nog eens gratis. Betaalde versies met meer mogelijkheden beginnen bij 46,99 euro, maar zijn wat ons betreft niet nodig. Met de gratis versie kom je ver genoeg!

Wat kun je allemaal zien met Majestic

De belangrijkste elementen die je kunt halen uit Majestic voor externe linkbuilding zijn de nieuw verworven links van de afgelopen tijd, hoe deze in elkaar zitten (foto’s, tekst, redirects), welke waarde ze doorgeven en welke anker teksten zijn gebruikt.  

Citation Flow 

De Citation Flow geeft een voorspelling van hoeveel invloed de URL van een webpagina heeft. Majestic meet dit aan de hand van de hoeveelheid links die naar de URL verwijzen. Hoe meer links, hoe hoger de Citation Flow (schaal 1-100). Er wordt naast kwantiteit ook gekeken naar de kwaliteit van de inkomende links. Wanneer de kwaliteit en relevantie van een externe link hoger is, wordt er logischerwijs ook meer zogeheten ‘link juice’ (waarde) doorgegeven.    

Trust Flow  

De focus van de Trust Flow is de betrouwbaarheid van een pagina. Ook hier loopt de schaal van 1-100. Om een zo hoog mogelijke Trust Flow te krijgen, is het belangrijk om zoveel mogelijk eerlijke, betrouwbare en relevante externe links te verkrijgen. Wanneer de link afkomstig is van een website die niet relevant is of een hoge spam score heeft, dan zal dit een negatief effect op de Trust Flow hebben.    

Belangrijk om te weten: wanneer het aantal externe links stijgt, zal de Citation Flow ook alleen maar stijgen. Wanneer deze links van slechte kwaliteit of irrelevant zijn, zal de Trust Flow dalen. Het is aannemelijk om de Trust Flow te vergelijken met de Domain Authority van de MozBar. 

External Backlinks  

Dit onderdeel geeft aan hoeveel links van andere websites naar jouw website verwijzen. Hoe meer goede relevante links er zijn van andere websites, hoe beter dit is voor je plek in zoekmachines.  

Referring Domains   

Een referring domain is de plek waar de backlink vandaan komt. Zie het referring domain als een telefoonnummer, en de external backlink als het aantal telefoontjes dat je van dit nummer hebt gehad.  

Voordelen van Majestic

  • Makkelijk in gebruik. Plak je URL en krijg meteen alle informatie die je nodig hebt  
  • Een samenvatting van alle noodzakelijke informatie voor een linkbuilding strategie inclusief Citation Flow, Trust Flow, External Backlinks en Referring Domains  
  • Inzicht in de ontwikkeling van links over een periode van tijd  
  • De indexaties worden regelmatig geüpdate    
  • Gratis basisversie 

Nadelen van Majestic 

  • Interne links niet goed uitgelicht  
  • Links vergelijken met concurrerende websites moeilijk  
  • Visueel niet altijd even makkelijk te lezen   

Conclusie over Majestic Backlink Analyzer

Al met al is Majestic een fijne tool om grondige analyses van webpagina’s te trekken. Met Majestic is het mogelijk de autoriteit van een pagina te analyseren, en wordt er uiteengezet hoe de pagina’s zijn opgebouwd. Het fijne aan Majestic is dat je kunt zien welke ontwikkeling je backlinks in de loop der tijd hebben meegemaakt. Wat ons betreft is Majestic, net als de MozBar, een hele handige tool om te gebruiken bij een externe linkbuilding strategie.   

Heb je na het lezen van deze blog vragen over externe linkbuilding? Neem contact met ons op om te zien wat wij voor je kunnen betekenen! We werken voor verschillende regio’s in Nederland, zo ook als online marketing bureau voor Haarlem. Neem zeker even contact met ons op!

Lees ook onze andere blogs! 

img
Innovatie
5 min.
Lifehack voor marketeers: bouw je eigen ChatGPT
by Thomas Lammertsma
img
SEO
5 min.
Moz Toolbar voor externe linkbuilding
Anneloes
by Anneloes Meijers
You're in good company
Google partnerAdCalls partnerFD gazelle 2023Microsoft Partner badge