SEO

Gebruik jij de Yoast SEO plugin? Check dan wel of de instellingen nog goed staan.

Anneloes
by Anneloes Meijers
  • 5 juni 2017
  • 3 min.

De Yoast SEO plugin is één van de meest gebruikte plugins op WordPress. Het wordt door de meesten zelfs gezien als dé SEO plugin binnen WordPress. De Yoast SEO plugin helpt bij on page SEO, wat staat voor alle SEO factoren die je kan aanpassen binnen je website. Wanneer je de plugin hebt geïnstalleerd, wordt jouw content op iedere pagina die je maakt grondig gecheckt op verschillende SEO-factoren. Vervolgens kun je aan de hand van deze diverse punten zelf aan de slag om je content te optimaliseren, om zo je positie in google te verbeteren. Deze plugin is zeker een aanrader om aan de slag te gaan met SEO optimalisatie voor jouw website.

De Yoast SEO mess up. Wat ging er mis?

Yoast SEO is een uitstekend hulpmiddel om hoger te komen in zoekmachines. Wat echter voor velen niet bekend is, is dat Yoast een update heeft doorgevoerd die een negatief effect had op de vindbaarheid van verschillende websites. Dit door in de update media- en bijlagepagina’s te indexeren. Yoast heeft toegegeven een fout te hebben gemaakt in de update. Echter bleef een publiekelijke aankondiging uit. Vandaar dat we je in deze blog uitleggen wat er mis ging en hoe je het kunt herstellen.

Wat ging er mis in de nieuwe update van Yoast? Door de update werden alle instellingen weer naar standaard gezet en zijn sommige instellingen die standaard zijn uitgeschakeld juist ingeschakeld. De belangrijkste boosdoener hiervan zijn de instellingen onder SEO > Zoek Uiterlijk > Media:

Normaal gesproken zou de optie “Redirect bijlage-URL’s naar de bijlage?” op ja gezet worden. Maar door de update stond deze standaard op NEE, waardoor media-bijlagepagina’s worden omgezet in hun eigen pagina’s. Hierdoor wordt er voor alle media (bijvoorbeeld foto’s) op je website een aparte pagina aangemaakt, die anders niet hadden bestaan.

Als je in Google Search Console vervolgens naar de Crawlstatistieken kijkt, dan zou het aantal pagina’s enorm zijn toegenomen. Onderstaand zie je een extreem voorbeeld van de invloed die de update zou kunnen hebben:

Dit kan er op wijzen dat de Google bots alle nieuwe pagina’s volledig hebben doorzocht. Let op! Het causale verband tussen de veranderingen in deze grafiek en de update van Yoast zijn niet aangetoond. Er zijn namelijk ook speculaties dat Google nieuwe algoritme updates aan het testen was afgelopen maand.

De gevolgen van de foute instellingen in Yoast SEO

Je ziet in de bovenstaande grafiek dat Google opeens veel meer pagina moet crawlen. Crawlen is het verkennen van websites door zoekmachinesoftware (bots) om de inhoud van sites te indexeren. Als je een extra pagina hebt voor elke media-bijlage, neemt het aantal pagina’s enorm toe en verspil je veel van de tijd die Google aan jouw site besteedt. Deze extra pagina’s zijn “dunne content pagina’s” en hebben helemaal geen toegevoegde waarde voor je site. Dit betekent dat er minder middelen worden gebruikt voor het crawlen van jouw pagina’s van waarde die je gerankt wilt zien in Google. En een lagere ranking in Google kan van grote invloed zijn op de traffic naar je website.

Kleine websites zullen minder hard getroffen worden door de foutieve instellingen, aangezien zij minder werk hebben aan het herstellen van de website. Bij grote websites daarentegen kan het weken of zelfs maanden duren voordat Google alle pagina’s heeft verwijdert uit zijn index.

Geraakt door de update? Zo herstel je de fouten voor jouw website

Ondertussen heeft Yoast zijn fouten hersteld.

Stap 1: Zorg er daarom voor dat je update naar deze laatste versie van Yoast.

Stap 2: Check vervolgens of de instellingen goed staan, de vraag: “Redirect bijlage-URL’s naar de bijlage?” moet op ja staan.

Stap 3: Zijn al jouw media- en bijlagebestanden geïndexeerd? Je kunt zelf handmatig de pagina’s verwijderen in Google webmasterhulpprogramma Search Console. Let op: iedereen die dit heeft gedaan, weet dat het helaas een bijzonder lang proces is.

Conclusie

Ondanks de fouten die ze in de update van de plugin hebben gemaakt blijft Yoast SEO een super handige tool op gebied van SEO. Wat we van deze situatie kunnen leren? Check altijd je instellingen na een update en hou Google Search Console in de gaten.

Heb jij nog vragen? Laat ze hieronder in de comments achter.

SEO is een dynamische spel en soms moeilijk te begrijpen. Kom je er nou zelf niet uit, maar wil je wel hoger in zoekmachines komen? Wij helpen je als zoekmachine optimalisatie bureau graag verder met zoekmachine optimalisatie (SEO)! Ben je benieuwd hoe jouw website scoort in zoekmachines? Vraag dan snel een gratis SEO scan aan.

You're in good company
Google partnerAdCalls partnerFD gazelle 2023Microsoft Partner badge