Backlink

Wat is een Backlink?

Een backlink is een inkomende hyperlink van de ene website naar een andere website. In de context van zoekmachineoptimalisatie (SEO) zijn backlinks belangrijk omdat ze gezien worden als een soort ‘aanbeveling’ van de ene site aan de andere. Zoekmachines zoals Google gebruiken backlinks als een van de vele indicatoren om de relevantie en autoriteit van een website te bepalen.

Verschillende soorten backlinks:

1. Natuurlijke backlinks: Deze worden spontaan gecreëerd wanneer website-eigenaren jouw inhoud interessant of nuttig vinden en er naartoe linken zonder dat je erom gevraagd hebt.

2. Handmatig opgebouwde backlinks: Dit zijn links die je krijgt door acties zoals linkbuilding, waarbij je andere website-eigenaren benadert om naar je site te linken.

3. Zelfgemaakte backlinks: Dit zijn backlinks die je zelf creëert, bijvoorbeeld door reacties te plaatsen op blogs, forumposts te schrijven of je website te vermelden in een online directory. Deze zijn meestal minder waardevol vanuit een SEO-perspectief.

Kwaliteit van backlinks:

1. High Authority Backlinks: Dit zijn backlinks van websites die zelf een hoge mate van autoriteit en betrouwbaarheid genieten. Bijvoorbeeld, een link van een nieuwswebsite zoals nu.nl zou zeer waardevol zijn.

2. Relevante backlinks: Links van websites die inhoudelijk gerelateerd zijn aan jouw site. Als je bijvoorbeeld een blog over marketing hebt, is een backlink van een andere marketingwebsite vaak waardevoller dan een link van een website over koken.

3. Follow en No-Follow links: Een ‘follow’ link draagt SEO-waarde over, terwijl een ‘no-follow’ link dat niet doet. Beide types kunnen echter waardevol zijn voor het genereren van verkeer naar je website.

4. Lokale backlinks: In de Nederlandse context kunnen backlinks van Nederlandse websites, forums of nieuwsbronnen bijzonder relevant zijn als je je richt op een Nederlands publiek.

Door een divers en kwalitatief hoogstaand backlinkprofiel op te bouwen, kan je de autoriteit en zichtbaarheid van je website in zoekmachines zoals Google verbeteren.

Online marketing bureau 

Heb je andere vragen over backlinks? Stel je vraag dan aan online marketing bureau Digital Inside. Wij helpen je graag verder!

 

img
SEO
5 min.
SEO vibes on tour
Ingeborg
by Ingeborg Lip
img
SEO
5 min.
Moz Toolbar voor externe linkbuilding
Anneloes
by Anneloes Meijers
You're in good company
Google partnerAdCalls partnerFD gazelle 2023Microsoft Partner badge