CSS (Cascading Style Sheets)

Wat is CSS (Cascading Style Sheets)?

CSS, wat staat voor Cascading Style Sheets, is een stylesheet-taal die wordt gebruikt om het uiterlijk en de vormgeving van documenten te beschrijven die in HTML en XML zijn geschreven. Het biedt webontwerpers en -ontwikkelaars de tools om kleur, lettertype, lay-out en andere visuele aspecten van webpagina’s te bepalen.

Belangrijke aspecten

  • Selectors: Hiermee kun je specifieke HTML-elementen targeten om stijlen toe te passen.
  • Eigenschappen en waarden: Hiermee bepaal je specifieke stijlen. Bijvoorbeeld: color: red; stelt de tekstkleur in op rood.
  • Box model: Beschrijft hoe marges, randen, vulling en inhoud van een element zich tot elkaar verhouden en worden weergegeven op de pagina.
  • Responsive Design: Met behulp van media queries kan men verschillende stijlen toepassen op basis van schermgrootte en andere apparaatkenmerken.

Voordelen

  • Consistentie: Door CSS te gebruiken, kunnen ontwerpers consistentie in de look en feel van een website waarborgen.
  • Scheiding van inhoud en vormgeving: Hierdoor kan de inhoud (HTML) gescheiden blijven van de vormgeving (CSS), waardoor onderhoud en updates eenvoudiger worden.
  • Optimalisatie en prestaties: Efficiënt geschreven CSS kan de laadtijden van een website verbeteren en zorgen voor een betere gebruikerservaring.

CSS is een krachtig hulpmiddel dat, wanneer correct gebruikt, webontwikkelaars en -ontwerpers in staat stelt om visueel aantrekkelijke, consistente en geoptimaliseerde en toegankelijke websites te creëren. Het biedt flexibiliteit en controle over hoe webcontent wordt gepresenteerd op verschillende apparaten en schermgroottes.

Online marketing bureau 

Heb je andere vragen over CSS (Cascading Style Sheets)? Stel je vraag dan aan online marketing bureau Digital Inside. Wij helpen je graag verder!

You're in good company
Google partnerAdCalls partnerFD gazelle 2023Microsoft Partner badge