Customer journey

Wat is een customer journey?

De customer journey, ook wel bekend als de klantreis, is de reis die een potentiële klant aflegt tijdens hun interactie met een merk of bedrijf, vanaf het moment van bewustwording tot aan de aankoop en mogelijk zelfs daarna. Het begrijpen van de customer journey is van cruciaal belang voor marketeers, omdat het hen helpt de behoeften, verwachtingen en ervaringen van klanten beter te begrijpen en daarop in te spelen. Hier is een uitleg van wat de customer journey inhoudt, verschillende typen, relevante overwegingen, belangrijke aspecten en voordelen:

Typen customer journeys

 1. Lineaire customer journey: Dit type klantreis wordt vaak voorgesteld als een rechte lijn, waarbij klanten van bewustwording naar aankoop gaan zonder grote zijstappen.
 2. Niet-lineaire customer journey: In de moderne wereld van online interacties kunnen klanten vaak van het ene kanaal naar het andere springen, van online naar offline en vice versa, waardoor de reis niet-lineair wordt.
 3. Multichannel customer journey: Klanten gebruiken meerdere kanalen en apparaten om informatie te zoeken, te vergelijken en te kopen, waardoor de customer journey complexer wordt.
 4. Omnichannel customer journey: Dit is een geïntegreerde benadering waarbij klanten naadloos tussen verschillende kanalen kunnen bewegen en hun ervaring consistent is, ongeacht het kanaal dat ze gebruiken.

Relevante overwegingen

 • Klantsegmentatie: Begrijp dat verschillende klantsegmenten verschillende behoeften en gedragingen hebben, en pas je strategie dienovereenkomstig aan.
 • Gegevensverzameling: Verzamel gegevens over klantinteracties op verschillende touchpoints om inzicht te krijgen in het klantgedrag.
 • Persona’s: Maak klantpersona’s om de behoeften, motivaties en pijnpunten van verschillende klanttypen beter te begrijpen.

Belangrijke aspecten

 1. Bewustwording: Klanten worden zich bewust van een behoefte of probleem dat ze willen oplossen, wat hen leidt naar het onderzoeken van mogelijke oplossingen.
 2. Onderzoek en overweging: Klanten zoeken informatie, vergelijken producten of diensten en evalueren verschillende opties om aan hun behoeften te voldoen.
 3. Aankoopbeslissing: Klanten nemen een beslissing en doen een aankoop, of ze nu online kopen, naar een fysieke winkel gaan of op een andere manier handelen.
 4. Gebruik en ervaring: Klanten ervaren het gekochte product of de dienst, en hun ervaring kan van invloed zijn op herhaalaankopen en loyaliteit.
 5. Loyaliteit en retentie: Het koesteren van de klantrelatie door middel van klantenservice, gepersonaliseerde communicatie en loyaliteitsprogramma’s.

Voordelen

 • Betere klantbetrokkenheid: Door te begrijpen waar klanten zich bevinden in hun reis, kun je gerichte communicatie en aanbiedingen bieden.
 • Optimalisatie van marketinginspanningen: Je kunt je marketingbudget efficiënter inzetten door de juiste boodschap op het juiste moment te leveren.
 • Verbeterde klanttevredenheid: Door de klantreis te verbeteren en obstakels weg te nemen, kun je de klanttevredenheid verhogen.
 • Groei van klantwaarde: Het begrijpen van de klantreis helpt bij het identificeren van kansen voor upselling, cross-selling en herhaalaankopen.
 • Concurrentievoordeel: Het effectief beheren van de customer journey kan leiden tot een concurrentievoordeel door een positieve merkervaring te bieden.

Kortom, de customer journey is een essentieel concept voor marketeers om de klantreis te begrijpen en te beheren. Het stelt hen in staat om de klantbetrokkenheid te verbeteren, marketinginspanningen te optimaliseren en de klanttevredenheid te vergroten. Door te anticiperen op de behoeften van klanten op verschillende touchpoints, kun je een waardevolle en consistente merkervaring creëren, wat leidt tot groei en loyaliteit.

 

Online marketing bureau 

Heb je andere vragen over een customer journey? Stel je vraag dan aan digital marketing agency Digital Inside. Wij helpen je graag verder!

You're in good company
Google partnerAdCalls partnerFD gazelle 2023Microsoft Partner badge