Zoekwoorden dichtheid

Wat is zoekwoorden dichtheid?

Zoekwoorden dichtheid, ook wel “keyword density” genoemd, is een SEO-metric die aangeeft hoe vaak een specifiek zoekwoord of zoekterm voorkomt in de tekst van een webpagina, uitgedrukt als een percentage van het totale aantal woorden op die pagina.

Zoekwoorden dichtheid was vroeger een belangrijk aandachtspunt in SEO, maar het is nu minder relevant dan vroeger vanwege veranderende zoekalgoritmen en benaderingen van zoekmachines.

Berekenen van de zoekwoorden dichtheid:

  1. Tel het totale aantal woorden op een webpagina.
  2. Bepaal hoe vaak een specifiek zoekwoord of zoekterm voorkomt in de tekst van de pagina.
  3. De zoekwoorden dichtheid wordt berekend door het aantal keren dat het zoekwoord voorkomt te delen door het totale aantal woorden op de pagina en te vermenigvuldigen met 100 om het percentage te krijgen.

Hier is de formule voor zoekwoorden dichtheid:

Zoekwoorden Dichtheid = (Aantal keren dat zoekwoord voorkomt / Totaal aantal woorden op de pagina) x 100

Bijvoorbeeld, als een webpagina 500 woorden heeft en het specifieke zoekwoord “honden” 25 keer voorkomt in de tekst, dan is de zoekwoorden dichtheid voor “honden”:

(25 / 500) x 100 = 5%

In dit geval is de zoekwoorden dichtheid voor “honden” 5%.

Hoewel zoekwoorden dichtheid in het verleden een belangrijke rol speelde in SEO-optimalisatie, zijn zoekmachines geavanceerder geworden in hun vermogen om de relevantie van een pagina te beoordelen. Moderne zoekalgoritmen houden rekening met verschillende factoren, waaronder context, semantiek, relevantie, gebruikersgedrag en de algehele kwaliteit van de inhoud, in plaats van alleen te vertrouwen op zoekwoorden dichtheid.

Focus op kwaliteit voor gebruiker en niet op de zoekwoorden dichtheid

  1. Natuurlijke schrijfstijl: Het schrijven van inhoud met een natuurlijke en leesbare schrijfstijl heeft nu de voorkeur boven geforceerde zoekwoorden dichtheid. Overmatig gebruik van zoekwoorden kan leiden tot een slechte gebruikerservaring en kan zelfs worden bestraft door zoekmachines.
  2. Semantische zoekopdrachten: Zoekmachines begrijpen nu beter de betekenis van woorden en de context waarin ze worden gebruikt. Het is belangrijker om gerelateerde termen en synoniemen op te nemen dan om obsessief één specifiek zoekwoord te herhalen.
  3. Relevantie en kwaliteit: Zoekmachines beoordelen nu de algehele kwaliteit en relevantie van de inhoud, inclusief de diepgang, of het uniek is, relevantie voor het onderwerp en de waarde voor de gebruiker.
  4. Gebruikersgedrag: Zoekmachines houden rekening met gebruikersgedrag, zoals klikken, doorklikken naar andere pagina’s en de tijd die op een pagina wordt doorgebracht, om de relevantie van een pagina voor zoekopdrachten te beoordelen.

Kortom, terwijl zoekwoorden dichtheid nog steeds een factor kan zijn om rekening mee te houden, is het niet langer het belangrijkste focuspunt in moderne SEO. Het is belangrijker om kwalitatieve en relevante inhoud te bieden die aansluit bij de behoeften van de gebruiker en de intentie achter zoekopdrachten.

Hoger komen in zoekmachines? Neem dan contact op met een goed seo bureau.

Online marketing bureau 

Heb je andere vragen over zoekwoorden dichtheid? Stel je vraag dan aan online marketing bureau Digital Inside. Wij helpen je graag verder!

img
SEO
5 min.
SEO vibes on tour
Ingeborg
by Ingeborg Lip
img
SEO
5 min.
Moz Toolbar voor externe linkbuilding
Anneloes
by Anneloes Meijers
You're in good company
Google partnerAdCalls partnerFD gazelle 2023Microsoft Partner badge