SEO

SEO Tip: Hoe maak je links crawlable?

Joery
by Joery van den Berg
  • 8 mei 2023
  • 10 min.

Als je een website hebt, wil je natuurlijk dat deze goed vindbaar is in zoekmachines. Een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie is ervoor te zorgen dat de links op je website crawlable zijn voor zoekmachines. Weet je nog niet wat dat is? Lees dan vooral even onze blog over technische SEO. Daarna ben je ready om nog een stukje verder de diepte in te duiken.

Een kleine opfrisser

Voordat we ingaan op hoe je links crawlable maakt, bieden we je nog een kleine opfrisser over wat “crawlable” nou ook alweer betekent. Skip het vooral als dit al parate kennis is.

Crawlen is het proces waarbij zoekmachines door de inhoud van een website gaan en deze indexeren. Als een link crawlable is, betekent dit dat zoekmachines deze link kunnen vinden en volgen naar de bijbehorende pagina. Of zoals mijn collega het al eens haarfijn wist te omschrijven: “Google heeft duizenden, nee, miljoenen crawlers over het internet dwalen.Deze verzamelen informatie en onderzoeken en inventariseren websites. Aan de hand van alle verzamelde data bepaalt Google hoe betrouwbaar en relevant een website is voor allerlei verschillende zoektermen, om uiteindelijk een scala aan websites aan zijn gebruiker te kunnen aanbieden wanneer daarom gevraagd wordt.”

Waarom moeten links crawlable zijn?

Oké, je weet wat crawlable is. Maar zoals de titel van dit blog al zegt, gaat het hier om links. Waarom is het nou zo belangrijk dat de links op een pagina crawlable zijn? Dat zit zo: crawlers gebruiken de links om door de pagina’s van een website te navigeren en deze te indexeren. Als de links niet crawlable zijn, kunnen zoekmachines niet doorgaan naar andere pagina’s van de website en zullen deze pagina’s niet worden geïndexeerd. Ze lopen als het ware een digitale doodlopende weg in. Dit kan ertoe leiden dat belangrijke pagina’s niet worden opgenomen in de zoekresultaten, waardoor de zichtbaarheid en het verkeer van de website worden beperkt. Het is dus essentieel dat links op een pagina crawlable zijn om de zoekmachineoptimalisatie (SEO) van een website te verbeteren en de zichtbaarheid ervan te vergroten.

Als het goed is, ben je nu klaar om de techniek in te duiken! Hieronder vind je een aantal concrete handvatten die jij direct kan toepassen op jouw webpagina’s.

Gebruik de juiste HTML-tag

Crawlers lezen erg veel, maar zijn niet heel erg taalkundig. Het is belangrijk dat je hun de weg vertelt in een taal die zij begrijpen. Over het algemeen kan je stellen dat de digitale kruipers alleen een link op je website volgen als deze is opgemaakt als een HTML-anker-element (<a>) in combinatie met een ‘href’-attribuut.

Andere soorten links klinken doorgaans als wartaal en worden meestal niet door de crawlers gevolgd en geanalyseerd. Een crawler kan alleen links op een webpagina vinden als ze zijn opgenomen in het <href>-attribuut van een <a>-element, of als er andere HTML-tags zijn die links bevatten. Als er geen <href>-attribuut is of als de links alleen door scripts worden gegenereerd, kan Google ze niet volgen. Dit betekent dat het belangrijk is om links op een webpagina goed te structureren, zodat Google en andere zoekmachines ze kunnen vinden en indexeren.

 

Wel:

<a href=”digitalinside.nl”>

<a href=”/diensten/zoekmachine-optimalisatie/”>

 

Niet:

<span href=”https://digitalinside.nl”>

<a routerLink=”diensten/zoekmachine-optimalisatie”>

 

Zorg ervoor dat de URL in het <a>-element verwijst naar een daadwerkelijk webadres waar crawlers verzoeken naar kunnen sturen, bijvoorbeeld:

 

Dit begrijpen de crawlers wel:

<a href=”https://digitalinside.nl/diensten”>

<a href=”/diensten”>

<a href=”/diensten.php?id=123″>

 

Dit begrijpen de crawlers in veel gevallen niet, maar ze proberen het waarschijnlijk wel:

<a href=”javascript:goTo(‘diensten’)”>

<a href=”javascript:window.location.href=’/diensten”>

Plaats de anchor-tekst goed

Een anchor-tekst is de tekst die je ziet in een hyperlink en deze tekst vertelt mensen en zoekmachines waar de link naartoe gaat. Het is het woordje dat klikbaar is, meestal herkenbaar door een streep onder het woord. Zorg ervoor dat de anchor-tekst zich bevindt tussen de <a>-tags zodat zoekmachines de link kunnen crawlen.

 

Dus zo:

<a href=”https://digitalinside.nl/technische-seo”>technische seo</a>

 

En niet zo (zonder linktekst):

<a href=”https://digitalinside.nl”></a>

 

Als het <a>-element geen zichtbare anker-tekst heeft, kan Google in plaats daarvan de inhoud van het titel-attribuut gebruiken als anker-tekst. Dit gebeurt als er om welke reden dan ook geen tekst beschikbaar is voor Google om te gebruiken.

 

<a href=”https://digitalinside.nl/google-easter-eggs/ ” title=”google easter eggs”></a>

 

Als je afbeeldingen als links gebruikt, dan zal Google het ‘alt’-attribuut van het img-element gebruiken als anker-tekst. Het is daarom belangrijk om beschrijvende alt-tekst toe te voegen aan je afbeeldingen. Dit wordt nog vaak door mensen vergeten, maar is wel degelijk van belang:

 

<a href=”/add-to-cart.html”><img src=”online-marketing-cursus-cart.jpg” alt=”plan jouw cursus in”/></a>

 

Als je anker-tekst met JavaScript invoegt, controleer dan of deze in de gerenderde HTML aanwezig is met behulp van de URL-inspectietool van Google.

Schrijf een goede ankertekst

Ankertekst is de tekst die je ziet als je op een link klikt. Het is belangrijk dat deze tekst duidelijk en relevant is voor de pagina waar je naartoe gaat als je erop klikt.

Het helpt je lezers om te begrijpen waar ze naartoe gaan en het helpt crawlers om te begrijpen waar de pagina over gaat. SEO tip: gebruik als anchor-tekst het zoekwoord waar je op gevonden wilt worden in Google.

Kortom, goede ankertekst maakt het navigeren op je site makkelijker en begrijpelijker. Google geeft een tip die we je niet willen onthouden: probeer eens om alleen de ankertekst te lezen en ga dan bij jezelf na of je enig idee hebt waar de link je naartoe zou kunnen leiden.

 

Te algemeen en dus niet goed:

<a href=”https://digitalinside.nl”>Klik hier</a> om meer te leren.

<a href=”https://digitalinside.nl”>Lees meer</a>.

Leer meer over onze diensten op onze <a href=”https://digitalinside.nl”>website</a>.

We hebben een <a href=”https://digitalinside.nl”>artikel</a> dat meer achtergrondinformatie biedt over hoe de kaas wordt gemaakt.

 

Meer beschrijvend en dus een stuk beter:

Benieuwd naar al onze werkzaamheden? Bekijk hier de <a href=”https://digitalinside.nl”>lijst van alle diensten</a>.

 

Je kan echter ook doorslaan. Het onderstaande voorbeeld is eigenlijk veel te lang:

Vanaf volgende week bieden wij <a href=”https://digitalinside.nl”>gratis vrijblijvende ga4 trainingen aan voor al onze nieuwe klanten</a>.

 

Beter (beknopter):

Vanaf volgende week bieden wij <a href=”https://digitalinside.nl”>gratis vrijblijvende ga4 trainingen</a> aan voor al onze nieuwe klanten.

 

Schrijf je ankertekst op een natuurlijke manier en vermijd het opvullen van je tekst met trefwoorden die te maken hebben met de pagina waarnaar je linkt. Dit wordt ook wel trefwoordstopping genoemd en is niet toegestaan volgens het spambeleid van Google. Vraag jezelf af of de lezer deze trefwoorden nodig heeft om de volgende pagina te begrijpen. Als je merkt dat je trefwoorden in de ankertekst propt, dan gebruik je er waarschijnlijk te veel.

Geef ook altijd context aan je links. De woorden voor en na de link zijn belangrijk, dus let op de hele zin. Zet links niet direct naast elkaar, want dat maakt het moeilijker voor je lezers om het onderscheid tussen de links te zien. Bovendien verlies je omringende tekst voor elke link als ze direct naast elkaar staan.

 

Slecht (te veel links naast elkaar):

Wij hebben dit kalenderjaar <a href=”https://digitalinside.nl/page1″>enorm</a> <a href=”https://digitalinside.nl/page2″>veel</a> <a href=”https://digitalinside.nl/page3″>geschreven</a> <a href=”https://digitalinside.nl/page4″>over</a> <a href=”https://digitalinside.nl/page5″>technische seo</a>.

 

Beter:

Wij halen dit jaar veel bezoekers binnen op de blog over <a href=”https://digitalinside.nl/technische-seo”>technische seo</a>. Ook de blog over <a href=”https://digitalinside.nl/crawlers”>crawlers</a> werd aardig vaak bezocht. De blog over <a href=”https://digitalinside.nl/google-easter-eggs”>easter eggs</a> was minder inhoudelijk en werd logischerwijs een stuk minder vaak gelezen.

Verwijs naar je eigen content met interne links

Wanneer je aan links denkt, denk je misschien vooral aan links naar andere websites. Maar het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan de links op je eigen website. Deze links, ook wel interne links genoemd, kunnen zowel mensen als zoekmachines helpen om je website beter te begrijpen en andere pagina’s op je website te vinden.

Het is daarom van belang om elke (belangrijke) pagina op je website te laten linken naar ten minste één andere pagina op je website. Bedenk welke andere pagina’s op je website relevant zijn voor de lezer en link naar deze pagina’s op een natuurlijke manier.

Het is niet zo dat er een vast aantal links op een pagina moet staan. Het is echter wel verstandig om te kijken of het niet te veel wordt. Een pagina vol met links kan namelijk verwarrend zijn en afbreuk doen aan de leesbaarheid van je content. Zorg er daarom voor dat de links passen bij de inhoud van de pagina en dat ze de lezer helpen om meer te weten te komen over het onderwerp.

Link ook naar andere websites met externe links

Wanneer je in een link verwijst naar een andere website hoef je er niet bang voor te zijn dat dit ten nadele is van jouw website. Sterker nog, het kan juist helpen om betrouwbaarheid te creëren, bijvoorbeeld door te verwijzen naar je bronnen. Het is belangrijk om zinvolle externe links te plaatsen en om de lezer duidelijke context te geven over wat ze kunnen verwachten als ze op de link klikken. Zo kunnen ze beter begrijpen waarom de link relevant is voor de inhoud van je pagina. SEO-tip: laat een externe link wel openen in een nieuw browser venster, ander ben je de bezoeker kwijt.

 

Je bronnen vermelden is dus goed:

Tijdens de GA4 training die wij aanbieden zullen we je helemaal wegwijs maken in alles wat de tool te bieden heeft. Dat is belangrijk, want Google kondigde al een tijd geleden aan dat <a href=” https://support.google.com/analytics/answer/11583528?hl=nl “>Universal Analytics stopt</a>.

 

Nofollow-links

In sommige gevallen wil je niet dat een link een positief effect heeft op de reputatie van de website waar je naar linkt, bijvoorbeeld als je een artikel schrijft als reactie op een verhaal waarin jouw product of dienst wordt afgekraakt. In dat geval kun je een nofollow-link gebruiken, wat betekent dat zoekmachines de link niet zullen volgen en dus geen invloed zullen hebben op de ranking van de website.

<a href=”https://voorbeeld.nl” rel=”nofollow”>Onbetrouwbare website</a>

 

Nofollow-links moeten echter alleen gebruikt worden als je de bron niet vertrouwt en niet voor elke externe link op je site. Als je betaald krijgt voor de link, moet je “gesponsord” of nofollow toevoegen aan de link om te voldoen aan de FTC-richtlijnen voor transparantie en om te voorkomen dat je website bestraft wordt voor het schenden van de Google-richtlijnen. En als gebruikers links kunnen toevoegen aan jouw site, bijvoorbeeld in een forum of een vraag-en-antwoordsectie, voeg dan “user-generated content” (ugc) of nofollow toe aan de links om spam te voorkomen.

<a href=”https://voorbeeld.nl” rel=”sponsored”>Gesponsorde link</a>

<a href=”https://voorbeeld.nl” rel=”ugc”>Gebruikerslink</a>

Zo, lang genoeg aan het woord geweest. Nu is het aan jou om je links crawlable te maken. Hopelijk schieten je rankings omhoog. Kom je er niet uit? Schakel dan een SEO Bureau in.

You're in good company
Google partnerAdCalls partnerFD gazelle 2023Microsoft Partner badge