Google Analytics

Historische Universal Analytics (UA) data beschikbaar tot 1 juli 2024

Ingeborg
by Ingeborg Lip
  • 10 mei 2023
  • 1 min.

Er is goed nieuws voor iedereen die achterloopt op het exporteren van de Universal Analytics (UA) data. Google heeft aangekondigd dat gebruikers toegang blijven houden tot de data tot en met juni 2024. Over ongeveer anderhalve maand, op 1 juli 2023, zal het verzamelen van data door UA ophouden. Google heeft wel al aangekondigd dat ze zelf nieuwe Google Analytics 4 (GA4) accounts opzetten voor de gebruikers die hier zelf nog niet aan zijn toegekomen.

Een paar dingen waar je aan moet denken

  • Na het sluiten van het platform op 1 juli 2023 en vóórdat het platform in alle volledigheid ophoudt te bestaan – ongeveer een jaar later – heb je als gebruiker nog inzicht in de historische data en rapporten die UA al geleverd heeft. Hier kan je bij met Viewer access, maar het is niet meer mogelijk om hier nog iets aan te veranderen, want er is geen Editor access
  • De data die je nog in kan zien, kan je ook nog exporteren. Echter zal er in deze tussenperiode geen nieuwe data meer verzameld en verwerkt worden, en zullen er ook geen nieuwe rapporten of statistieken meer gemaakt worden.
  • Biedings-, doelgroep- of conversiegegevens vanuit UA worden niet verzonden naar Google Ads of naar andere apps die bij UA geïntegreerd zijn. Dit zal je dus opnieuw in moeten stellen met GA4.
  • Mensen die op dit moment een Universal Analytics 360 contract hebben kunnen nog wel standaard UA properties maken en deze upgraden naar 360 om door te gaan met het verwerken van data.

Waarom belangrijk?

Doordat het verzamelen van data via UA niet meer mogelijk is, is het nodig om op alternatieve manier data te verzamelen, of om te upgraden naar GA4. GA4 heeft meer geavanceerde functies voor het volgen van verschillende apparaten, machine learning, en het behouden en controleren van privacy. Het is daarbij wel belangrijk om de historische data vanuit Universal Analytics te exporteren, voordat je deze voorgoed kwijt bent op 1 juli 2024.

You're in good company
Google partnerAdCalls partnerFD gazelle 2023Microsoft Partner badge