Social

Hoe je jouw concurrenten (en hun advertenties) kunt bespioneren op Facebook

Anneloes
by Anneloes Meijers
  • 30 oktober 2023
  • 2 min.

Facebook, of binnen de digitale marketing eigenlijk beter bekend als Meta, maakt belangrijke stappen om meer transparantie te bieden met betrekking tot advertenties en pagina’s. Eerder maakten ze politieke en 'probleem'-advertenties transparanter. Daarna kondigde het platform aan dat ze de advertentietransparantie van Facebook uitbreiden naar alle pagina's. Dus ook die van jou! 

Wat betekent dit voor ons als online marketing professionals? Dit betekent dat elke gebruiker op een knop op een pagina kan klikken om te bekijken welke advertenties worden weergegeven en op welke platforms (bijvoorbeeld Instagram, Messenger). Je kunt ook andere pagina-informatie bekijken, zoals recente naamswijzigingen en de datum waarop deze is gemaakt. 

Wat is de gedachte van Facebook hierachter? In Meta’s eigen woorden: “Door een fel licht op alle advertenties te schijnen, evenals op de pagina’s waarop ze worden weergeven, maken we het gemakkelijker een einde te maken aan misbruik.” Door deze transparantie maatregelen dragen adverteerders dus meer verantwoordelijkheid. 

Benut de transparantie van Facebook-advertenties om de concurrentie te verslaan

Deze optie geeft veel mogelijkheden. Niet alleen voor de gebruiker, maar ook voor adverteerders. Je kunt nu precies in de gaten houden wat voor advertenties jouw concurrent heeft lopen door gebruik te maken van de advertentiebibliotheek van Meta. We stellen niet voor dat je nu al hun geheimen steelt en hun advertenties rapporteert. Wat we wel zeggen: voer een uitgebreide analyse van jouw concurrenten uit en gebruik deze in je eigen voordeel. 

Ja, ze kunnen jouw Facebook ook bespioneren. Maar zolang je een strategie hebt die jouw bespioneer-acties combineert met eigen ideeën en advertentie ontwerpen, blijf je jouw concurrenten een stap voor. 

Wil je meer weten over concurrentie op Facebook?

Kom in contact met onze specialisten

Digital Inside helpt je verder

Kom direct in contact

Hoe gebruik je de nieuwe Facebook functie als spionage tool?

Voordat je kunt beginnen aan een uitgebreide analyse van je Facebook-concurrenten, moet je leren hoe je de advertenties kunt bekijken. Wanneer je nadenkt over het bespioneren van Facebook-advertenties van concurrenten, wordt het niet veel eenvoudiger dan dit. Wij leggen het je uit. 

STAP 1: Bezoek de Facebook-pagina van één van je concurrenten 

STAP 2: Scroll naar beneden en zoek in de linkerbalk naar het kopje ‘Paginatransparantie. Druk op alles weergeven. 

STAP 3: Je komt in een nieuw scherm waar je actieve advertenties en pagina informatie kunt zien.

Nu kan je de Facebook-advertenties van concurrenten rechtstreeks vanuit hun eigen pagina bekijken. Scrol door dit gedeelte om hun advertenties volledig te bekijken. Je kunt zowel de advertenties op hun hoofdpagina als op gerelateerde pagina’s bekijken.

Leer van je concurrenten en maak de beste advertenties

Van het bespioneren van je concurrenten kun je veel leren. Gebruik wat je geleerd hebt om je eigen advertenties nog beter te maken. Nog niet begonnen met social media marketing? Lees waarom je vandaag nog moet starten met Facebook adverteren!

Ben je enthousiast geworden, maar heb je hulp nodig met Facebook adverteren? Lees dan onze mogelijkheden voor social media marketing. Bij Digital Inside helpen we je graag verder! Neem contact met ons op of lees een van onze andere blogs!

Deze blog is uit 2018 en heeft in oktober 2023 een uitgebreide update gekregen.

img
Content Marketing
6 min.
Adverteren op TikTok
by Désirée van der Horst
Marketing Specialist
img
Social
6 min.
Ons hashtag-experiment op Instagram
Anneloes
by Anneloes Meijers
You're in good company
Google partnerAdCalls partnerFD gazelle 2023Microsoft Partner badge