Ankertekst

Wat is een ankertekst?

Een ankertekst, ook wel “anchor text” genoemd, is de zichtbare en klikbare tekst in een hyperlink (een link) die verwijst naar een andere webpagina of bron op het internet.

Ankerteksten worden gebruikt om aan te geven welke inhoud de gelinkte pagina heeft of waar de link naartoe leidt. Ze zijn belangrijk voor zowel gebruikers als zoekmachines, omdat ze context en relevantie bieden voor de link.

Wat is een goede ankertekst link?

  1. Klikbaar: De ankertekst is de tekst die wordt weergegeven als een blauw onderstreept of gekleurd woord of zin in een webpagina. Wanneer gebruikers op de ankertekst klikken, worden ze doorgestuurd naar de gekoppelde URL.
  2. Context en informatie: Ankerteksten geven aan waar de link naartoe leidt en kunnen relevante informatie bieden over de gelinkte inhoud. Dit helpt gebruikers om te begrijpen wat ze kunnen verwachten wanneer ze op de link klikken.
  3. Input voor zoekmachines: Zoekmachines gebruiken ankerteksten om te begrijpen waar een gelinkte pagina over gaat. Het kan invloed hebben op de rangschikking van de gelinkte pagina in de organische zoekresultaten. Het is belangrijk om relevante en beschrijvende ankerteksten te gebruiken om de pagina’s te optimaliseren.
  4. Variatie en diversiteit: Het is vaak een goede praktijk om variatie in ankerteksten te hebben, in plaats van altijd dezelfde tekst te gebruiken voor links. Dit zorgt voor een natuurlijke en gevarieerde linkprofiel, zowel voor gebruikers als zoekmachines.

Voorbeelden van ankerteksten:

  • Exacte Overeenkomst: Een exacte overeenkomst-ankertekst bevat het belangrijkste trefwoord of de exacte zoekterm waarnaar wordt gelinkt, bijvoorbeeld: “Lees meer over zoekmachineoptimalisatie“.
  • Gedeeltelijke Overeenkomst: Een gedeeltelijke overeenkomst-ankertekst bevat een deel van het trefwoord of relevante zoekwoorden, bijvoorbeeld: “Informatie over zoekoptimalisatie“.
  • Merknaam: Een merknaam als ankertekst kan worden gebruikt om naar de website van een bedrijf te verwijzen, bijvoorbeeld: “Bezoek de website van seo bedrijf Digital Inside
  • Beschrijvend: Een beschrijvende ankertekst geeft informatie over de gelinkte pagina zonder het exacte trefwoord te gebruiken, bijvoorbeeld: “Een uitgebreide gids over seo“.

Het is belangrijk om ankerteksten zorgvuldig te kiezen om zowel de gebruikerservaring als de zoekmachineoptimalisatie te verbeteren. Het gebruik van relevante en nuttige ankerteksten draagt bij aan de begrijpelijkheid en waarde van de links. Dit voor zowel bezoekers als zoekmachines.

Online marketing bureau 

Heb je andere vragen over ankerteksten? Stel je vraag dan aan online marketing bureau Digital Inside. Wij helpen je graag verder!

 

 

img
SEO
5 min.
SEO vibes on tour
Ingeborg
by Ingeborg Lip
img
SEO
5 min.
Moz Toolbar voor externe linkbuilding
Anneloes
by Anneloes Meijers
You're in good company
Google partnerAdCalls partnerFD gazelle 2023Microsoft Partner badge