Canonical URL

Wat is een Canonical URL?

Een Canonical URL (ook wel “canonieke URL” genoemd) is een HTML-linkelement dat wordt gebruikt om aan zoekmachines aan te geven welke versie van een webpagina als de originele en meest belangrijkste moet worden beschouwd. Dit wanneer er meerdere versies van dezelfde pagina bestaan.

Een canonical url kan vooral nuttig zijn in situaties waarin verschillende URL’s dezelfde of vergelijkbare inhoud beschrijven, zoals bijvoorbeeld bij dynamische URL’s, paginering of bij meertalige websites.

Doel van een canonical url

Het doel van een Canonical URL is om dubbele inhoudsproblemen te voorkomen en ervoor te zorgen dat zoekmachines begrijpen welke versie van een pagina ze moeten indexeren en weergeven in zoekresultaten. Dit kan helpen bij het behouden van de zoekmachineoptimalisatie (SEO) en het voorkomen van straffen vanwege duplicaatinhoud.

Hier is een voorbeeld van hoe een Canonical URL-linkelement eruitziet in de HTML van een webpagina:

html
<link rel="canonical" href="https://www.example.com/originele-pagina/" />

In dit voorbeeld verwijst de Canonical URL naar de versie van de webpagina die als de originele en belangrijkste wordt beschouwd. Alle andere versies van dezelfde pagina (bijvoorbeeld met parameters, paginering of andere variaties) zouden deze Canonical URL moeten verwijzen als een manier om zoekmachines te vertellen dat ze de voorkeur moeten geven aan de originele URL voor indexering.

Waar op letten bij canonical URL’s:

  1. Consistente structuur: Het is belangrijk om een consistente URL-structuur te behouden voor uw website, zodat zoekmachines gemakkelijk kunnen begrijpen welke pagina’s gerelateerd zijn aan elkaar.
  2. Voorkomen van dubbele content: Canonical URL’s helpen om dubbele inhoudsproblemen (duplicate content) te voorkomen, wat kan leiden tot een betere rangschikking in zoekresultaten.
  3. Paginering: Voor websites met paginering (bijvoorbeeld een lijst met producten verdeeld over meerdere pagina’s), kunnen Canonical URL’s worden gebruikt om aan te geven dat alle pagineringen verwijzen naar de originele pagina.
  4. Meertalige websites: Op meertalige websites kunnen Canonical URL’s worden gebruikt om aan te geven welke versie van een pagina de originele is voor indexering, zelfs als er verschillende taalvarianten zijn.

Het correct implementeren van canonical URL’s is een belangrijk onderdeel van SEO en kan helpen om de zichtbaarheid en rangschikking van uw website in zoekresultaten te verbeteren, terwijl tegelijkertijd duplicatie content wordt aangepakt.

Online marketing bureau 

Heb je andere vragen over Canonical URL? Stel je vraag dan aan online marketing bureau Digital Inside. Wij helpen je graag verder!

 

 

img
SEO
5 min.
SEO vibes on tour
Ingeborg
by Ingeborg Lip
img
SEO
5 min.
Moz Toolbar voor externe linkbuilding
Anneloes
by Anneloes Meijers
You're in good company
Google partnerAdCalls partnerFD gazelle 2023Microsoft Partner badge