Duplicate content

Wat is een duplicate content?

Duplicate content verwijst naar identieke of sterk vergelijkbare inhoud die op meerdere webpagina’s of binnen dezelfde website wordt gepubliceerd. Dit kan zowel opzettelijk als onopzettelijk gebeuren en kan nadelige gevolgen hebben voor de zoekmachineoptimalisatie (SEO) en de gebruikerservaring op een website.

Verschillende problemen door duplicate content

 1. Interne duplicate content: Dit gebeurt wanneer dezelfde inhoud op meerdere pagina’s binnen dezelfde website wordt weergegeven. Bijvoorbeeld, als een website dezelfde productbeschrijving op meerdere productpagina’s heeft staan, kan dit als interne duplicate content worden beschouwd.
 2. Externe duplicate content: Dit gebeurt wanneer identieke of sterk vergelijkbare inhoud op verschillende websites wordt gevonden. Dit kan bijvoorbeeld optreden wanneer je de inhoud van een andere website kopieert zonder toestemming of wanneer jouw inhoud op een andere website wordt gepubliceerd.
 3. Problemen met de vindbaarheid: Duplicate content kan problemen veroorzaken voor zoekmachines omdat ze moeite hebben om te bepalen welke versie van de inhoud de meest relevante is voor bepaalde organische zoekopdrachten. Dit kan leiden tot een lagere rangschikking in zoekresultaten.
 4. Gebruikerservaring: Het hebben van dezelfde inhoud op meerdere pagina’s kan verwarrend zijn voor gebruikers. Ze kunnen niet zeker zijn welke pagina ze moeten bekijken, wat kan leiden tot een slechtere gebruikerservaring.
 5. Canonicalisatie: Om duplicate contentproblemen aan te pakken, kunnen websitebeheerders de canonical tag gebruiken om aan te geven welke versie van een pagina als de “originele” moet worden beschouwd voor zoekmachines. .
 6. Scrapen: Sommige kwaadwillende personen of bots schrapen (kopiëren) inhoud van websites om deze elders te publiceren. Dit kan resulteren in duplicate contentproblemen voor de oorspronkelijke website.

Probeer duplicatie content te voorkomen

Het vermijden van duplicate content is belangrijk voor een goede vindbaarheid in zoekmachines. Hier zijn enkele stappen die je kan nemen om duplicate content te voorkomen:

 1. Schrijf unieke en originele inhoud voor elke pagina van jouw website.
 2. Gebruik de canonical tag om zoekmachines te laten weten welke versie van een pagina als de originele moet worden beschouwd.
 3. Vermijd het kopiëren en plakken van inhoud van andere websites zonder toestemming.
 4. Gebruik URL-parameters en robots.txt-bestanden om zoekmachines te helpen bij het crawlen van de website.
 5. Controleer regelmatig op scrapen en neem indien nodig juridische stappen om het te stoppen.

Online marketing bureau 

Heb je andere vragen over duplicate content? Stel je vraag dan aan online marketing bureau Digital Inside. Wij helpen je graag verder!

 

img
SEO
5 min.
SEO vibes on tour
Ingeborg
by Ingeborg Lip
img
SEO
5 min.
Moz Toolbar voor externe linkbuilding
Anneloes
by Anneloes Meijers
You're in good company
Google partnerAdCalls partnerFD gazelle 2023Microsoft Partner badge