Organische zoekresultaten

Wat zijn organische zoekresultaten?

Organische zoekresultaten verwijzen naar de niet-betaalde, natuurlijke zoekresultaten die zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo tonen wanneer gebruikers een zoekopdracht uitvoeren. Deze resultaten worden gegenereerd op basis van de relevantie van de webpagina’s voor de zoekopdracht van de gebruiker en hun positie wordt bepaald door complexe algoritmen van de zoekmachine.

Wat is belangrijk om te weten over organische zoekresultaten:

  1. Niet-betaald: Organische zoekresultaten zijn gratis. Websites hoeven niet te betalen om in de organische zoekresultaten te verschijnen. De positie wordt bepaald op basis van de relevantie van de inhoud en andere factoren.
  2. Relevantie: De zoekmachines proberen de meest relevante resultaten weer te geven voor de zoekopdracht van de gebruiker. Dit betekent dat de organische resultaten over het algemeen aansluiten bij wat de gebruiker zoekt. Om de relevantie te verbeteren kan je aan de slag met SEO. Wil je dit? Check dan deze SEO handleiding.
  3. Rangschikking: De rangschikking van organische zoekresultaten wordt bepaald door de zoekmachine-algoritmen. Deze algoritmen analyseren verschillende factoren, waaronder trefwoordrelevantie, backlinks, de kwaliteit van de inhoud, gebruikerservaring en meer, om de meest relevante en waardevolle resultaten bovenaan te plaatsen.
  4. Natuurlijk: Organische zoekresultaten worden als natuurlijk beschouwd omdat ze niet beïnvloed worden door directe betalingen aan de zoekmachine. In plaats daarvan moeten website-eigenaren en marketeers hun inspanningen richten op het optimaliseren van hun websites en inhoud om hun positie in organische zoekresultaten te verbeteren, een praktijk die bekendstaat als zoekmachine-optimalisatie (SEO).
  5. Klikken: Organische zoekresultaten genereren vaak de meeste klikken van zoekmachinegebruikers. Veel mensen vertrouwen op organische resultaten omdat ze geloven dat deze objectiever en relevanter zijn dan betaalde advertenties.
  6. Langdurig: Als een webpagina eenmaal goed is gerangschikt in organische zoekresultaten, kan deze daar langdurig blijven staan, op voorwaarde dat de inhoud relevant en up-to-date wordt gehouden. Dit in tegenstelling tot betaalde Google advertenties, waarvan de zichtbaarheid onmiddellijk stopt zodra de advertentiecampagne eindigt.

In tegenstelling tot organische zoekresultaten omvatten betaalde zoekresultaten (ook wel gesponsorde zoekresultaten genoemd) advertenties die worden weergegeven boven of naast de organische resultaten. Adverteerders betalen voor deze advertentieruimte en kunnen doorgaans worden geïdentificeerd door labels zoals “Advertentie” of “Gesponsord.” Organische zoekresultaten zijn daarentegen gebaseerd op de relevantie en kwaliteit van de inhoud, niet op betalingen aan de zoekmachine.

Online marketing bureau 

Heb je andere vragen over organische zoekresultaten? Stel je vraag dan aan online marketing bureau Digital Inside. Wij helpen je graag verder!

 

img
SEO
5 min.
SEO vibes on tour
Ingeborg
by Ingeborg Lip
img
SEO
5 min.
Moz Toolbar voor externe linkbuilding
Anneloes
by Anneloes Meijers
You're in good company
Google partnerAdCalls partnerFD gazelle 2023Microsoft Partner badge