Crawlen

Wat is Crawlen?

Crawlen, in de context van zoekmachines en het web, verwijst naar het proces waarbij een zoekmachinebot (ook wel “crawler” of “spider” genoemd) het internet doorzoekt en webpagina’s ontdekt, indexeert en analyseert om de meest relevante zoekresultaten aan gebruikers in de SERP te kunnen presenteren.

Hoe werkt het crawlproces:

  1. Ontdekking van URL’s: Zoekmachines gebruiken lijsten van eerder bekende URL’s en sitemaps (XML-bestanden die een lijst van pagina’s op een website bevatten) om te beginnen met crawlen. Ze identificeren ook nieuwe URL’s door het volgen van links vanuit eerder bezochte pagina’s.
  2. Toegang tot webpagina’s: De zoekmachinebot opent elke webpagina die hij tegenkomt en begint de HTML-code van die pagina te analyseren.
  3. Indexering: Terwijl de bot de pagina analyseert, haalt hij content, koppelingen, metagegevens en andere relevante gegevens op. Deze gegevens worden vervolgens opgeslagen in de zoekmachine-index.
  4. Crawlen is vaker dan 1 keer: Zoekmachines blijven webpagina’s herhaaldelijk crawlen om eventuele wijzigingen in de inhoud of structuur van de pagina op te merken. Hoe vaak een pagina wordt gecrawld, kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de frequentie van wijzigingen op de pagina en de autoriteit van de website.

Doel van crawlen

Het doel van het crawlen is om een actuele en uitgebreide index van webpagina’s te behouden, zodat zoekmachines snel en relevant zoekresultaten kunnen genereren wanneer gebruikers zoekopdrachten uitvoeren. Dit is een essentieel onderdeel van het functioneren van zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo.

Tijdens het proces van crawlen kan de zoekmachinebot ook de robots.txt-instructies van een website raadplegen om te zien welke delen van de site wel of niet moeten worden gecrawld. Dit helpt websitebeheerders om een zekere mate van controle te behouden over welke pagina’s in zoekmachines worden opgenomen.

Het is belangrijk voor website-eigenaren om ervoor te zorgen dat hun pagina’s gemakkelijk toegankelijk zijn voor zoekmachines door middel van een goed gestructureerde en geoptimaliseerde website. Dit kan helpen bij het verbeteren van de indexering van uw pagina’s en de zichtbaarheid ervan in zoekresultaten.

Online marketing bureau 

Heb je andere vragen over crawlen? Stel je vraag dan aan online marketing bureau Digital Inside. Wij helpen je graag verder!

You're in good company
Google partnerAdCalls partnerFD gazelle 2023Microsoft Partner badge