SERP

Wat is SERP?

SERP staat voor “Search Engine Results Page” in de context van zoekmachinemarketing (SEM) en zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het is de webpagina met zoekresultaten die een zoekmachine, zoals Google, weergeeft wanneer een gebruiker een zoekopdracht invoert.

Wat laat de SERP zien?

De SERP bevat een lijst met organische zoekresultaten, betaalde advertenties, zoals Google Ads,  en vaak ook aanvullende informatie zoals featured snippets, Google Mijn Bedrijf, afbeeldingen, nieuwsberichten en meer, afhankelijk van het type zoekopdracht en type zoekmachine.

Verschillende elementen van een SERP

  1. Organische zoekresultaten: Dit zijn de niet-betaalde resultaten die worden gegenereerd op basis van de relevantie van webpagina’s voor de zoekopdracht van de gebruiker. Ze verschijnen meestal onder de betaalde advertenties en vormen het hart van zoekmachineoptimalisatie (SEO).
  2. Betaalde advertenties: Deze resultaten worden gegenereerd door advertentiecampagnes van adverteerders, waarbij ze betalen voor de weergave van hun advertenties wanneer specifieke zoekwoorden worden gebruikt. Deze advertenties worden vaak bovenaan de SERP of aan de zijkant weergegeven en worden aangeduid als “Advertentie” of “Gesponsorde resultaten”.
  3. Featured snippets: Dit zijn speciaal gemarkeerde resultaten die vaak worden getoond wanneer een gebruiker een vraag stelt. Ze bevatten beknopte antwoorden op de vraag en komen meestal bovenaan de organische resultaten voor.
  4. Lokale resultaten: Voor zoekopdrachten met een lokale intentie, zoals “restaurants in de buurt”, kunnen SERP’s lokale kaarten en lijsten met bedrijven bevatten, inclusief hun locatie, openingstijden en beoordelingen.
  5. Afbeeldingen, video’s en nieuws: Afhankelijk van de zoekopdracht kunnen SERP’s afbeeldingen, video’s of nieuwsberichten bevatten die relevant zijn voor het onderwerp.
  6. Knowledge panels: Deze panels aan de zijkant van de SERP bevatten vaak gedetailleerde informatie over bekende entiteiten zoals bedrijven, beroemdheden, enzovoort.
  7. Filters en zoekhulpmiddelen: Gebruikers kunnen filters en zoekhulpmiddelen gebruiken om de zoekresultaten verder te verfijnen, bijvoorbeeld door te sorteren op datum, prijs of andere criteria.

Blijf scherp op aanpassingen in de SERP

De SERP is dé interface tussen gebruikers en zoekmachines, en het is een belangrijk onderdeel van de online zoekervaring. Het begrijpen van hoe SERP’s werken en hoe deze ontwikkeld is echt belangrijk binnen een online  marketing strategie. Zorg ervoor dat jouw website en bedrijf positief opvalt binnen de SERP.

Online marketing bureau 

Heb je andere vragen over SERP? Stel je vraag dan aan online marketing bureau Digital Inside. Wij helpen je graag verder!

 

img
SEO
5 min.
SEO vibes on tour
Ingeborg
by Ingeborg Lip
img
SEO
5 min.
Moz Toolbar voor externe linkbuilding
Anneloes
by Anneloes Meijers
You're in good company
Google partnerAdCalls partnerFD gazelle 2023Microsoft Partner badge