Cold calling

Wat is een Cold calling?

Cold calling is een directe verkoop- en marketingtechniek waarbij een verkoper ongevraagd contact opneemt met potentiële klanten die nog geen eerdere interactie met het bedrijf hebben gehad. Dit contact gebeurt meestal via telefoon, maar het kan ook via andere communicatiemiddelen zoals e-mail of sociale media plaatsvinden. Cold calling heeft als doel om interesse te wekken, informatie te verstrekken en potentiële klanten te overtuigen van de waarde van het product of de dienst die wordt aangeboden.

Belangrijke aspecten

 1. Outbound Cold Calling: Dit is het traditionele type cold calling waarbij een verkoper actief contact opneemt met prospects door hen te bellen of e-mails te sturen zonder voorafgaande toestemming.
 2. Inbound Cold Calling: Hierbij reageren prospects op marketingmateriaal, zoals een advertentie, en nemen ze zelf contact op met het bedrijf. Dit wordt vaak gezien als minder “koud” dan outbound cold calling.
 3. Warm Calling: Dit is een tussenvorm waarbij de verkoper vooraf onderzoek doet naar de prospect en hun behoeften, zodat het contact relevanter en minder “koud” aanvoelt.

Relevante Overwegingen

 • Doelgroepsegmentatie: Het is belangrijk om de doelgroep zorgvuldig te selecteren om ervoor te zorgen dat de prospects relevanter zijn voor het aanbod.
 • Script en benadering: Het ontwikkelen van een duidelijk script en een effectieve benadering is cruciaal om de boodschap over te brengen.
 • Compliance: Het is essentieel om te voldoen aan wettelijke regelgeving, zoals de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming), bij het verzamelen en gebruiken van persoonlijke informatie.
 • Follow-up: Het opvolgen van cold calls met relevante informatie of acties is belangrijk om interesse te behouden en relaties op te bouwen.

Belangrijke Aspecten

 • Rejection Handling: Verkopers moeten voorbereid zijn op afwijzingen en negatieve reacties en leren hoe ze hiermee moeten omgaan.
 • Rapportopbouw: Het opbouwen van een positieve relatie en vertrouwen met de prospect is van vitaal belang.
 • Onderzoek: Het doen van voorafgaand onderzoek naar de prospect kan helpen om de cold call relevanter en persoonlijker te maken.

Voordelen

 1. Directe interactie: Cold calling biedt de mogelijkheid om directe feedback te krijgen en vragen van prospects te beantwoorden.
 2. Snelle resultaten: Cold calling kan snel leads genereren en de verkoopcyclus verkorten in vergelijking met sommige andere marketingtechnieken.
 3. Marktinzicht: Het biedt waardevolle inzichten in de behoeften en bezwaren van prospects, wat kan helpen bij het verfijnen van marketing- en verkoopstrategieën.
 4. Leadgeneratie: Het kan resulteren in nieuwe leads en kansen die anders niet zouden zijn ontstaan.
 5. Persoonlijk contact: Cold calling biedt de mogelijkheid om persoonlijke relaties op te bouwen met potentiële klanten, wat kan leiden tot langdurige zakelijke relaties.

Hoewel cold calling voordelen kan opleveren, moet het zorgvuldig worden uitgevoerd, rekening houdend met de privacy en voorkeuren van de prospect, om negatieve reacties te minimaliseren en effectieve resultaten te behalen.

 

Online marketing bureau 

Heb je andere vragen over een Cold calling? Stel je vraag dan aan digital marketing agency Digital Inside. Wij helpen je graag verder!

You're in good company
Google partnerAdCalls partnerFD gazelle 2023Microsoft Partner badge