Grid systeem

Wat is een grid systeem?

Het grid-systeem is een raamwerk dat wordt gebruikt voor het ontwerpen van de lay-out van een webpagina of andere visuele ontwerpen. Het helpt ontwerpers en ontwikkelaars om elementen systematisch en consistent op het scherm te plaatsen. Een essentieel aspect om te begrijpen, omdat het direct invloed heeft op de gebruikerservaring en de conversieratio’s.

Verschillende grid-systemen:

Er zijn verschillen de grid-systemen. Zie hierbij de belangrijkste verschillen:

  1. Fixed grids: De afmetingen van de kolommen zijn vast en veranderen niet, ongeacht de schermgrootte.
  2. Fluid grids: De kolombreedte wordt meestal in percentages uitgedrukt, waardoor het grid zich aanpast aan verschillende schermgroottes.
  3. Adaptive grids: Deze gebruiken vaste eenheden zoals pixels, maar passen zich aan bij bepaalde breekpunten (breakpoints) voor verschillende schermgroottes.
  4. Responsive grids: Deze combineren de eigenschappen van vloeibare en adaptieve grids om zich dynamisch aan te passen aan elke schermgrootte.
  5. Modulaire of blok grids: Deze zijn geschikt voor meer complexe lay-outs en stellen ontwerpers in staat om zowel verticale als horizontale ruimtes op te delen.

Waar op letten als je een grip maakt:

  1. Mobiele gebruikers: Gezien de hoge penetratiegraad van smartphones in Nederland, is een mobiel-vriendelijk grid-systeem essentieel.
  2. Cross-browser compatibiliteit: Het grid-systeem moet goed werken in diverse browsers.
  3. Gebruikerservaring: Een goed ontworpen grid verbetert de leesbaarheid en navigeerbaarheid, wat kan leiden tot hogere gebruikerstevredenheid en conversies.
  4. SEO: Een goed gestructureerde website met een efficiënt grid-systeem kan ook positieve implicaties hebben voor de uiteindelijke vindbaarheid in zoekmachines .
  5. Toegankelijkheid: Zorg ervoor dat het grid-systeem voldoet aan toegankelijkheidsnormen, zodat de website gebruiksvriendelijk is voor alle mensen, inclusief degenen met een handicap.

Online marketing bureau 

Heb je andere vragen over het Grid-systeem in de marketing? Stel je vraag dan aan online marketing bureau Digital Inside. Wij helpen je graag verder!

You're in good company
Google partnerAdCalls partnerFD gazelle 2023Microsoft Partner badge