Zoekwoordonderzoek

Wat is een zoekwoordonderzoek?

Zoekwoordonderzoek, ook wel ‘keyword research’ genoemd, is de ruggengraat van elke slimme SEO strategie. Als marketeer moet je dit echt in de vingers krijgen, en wel hierom: het helpt je te begrijpen waar je doelgroep naar zoekt, hoe ze dat doet, en welke termen ze gebruiken. Zo kun je je content niet alleen op hen afstemmen, maar er ook voor zorgen dat deze content gevonden wordt. Zie het als de GPS voor je online marketingroute: zonder goede bestemming (of zoekwoorden) rijd je maar wat rond.

Waarom is een zoekwoordonderzoek belangrijk?

Google is praktisch de nieuwe homepage voor elk bedrijf. Als je niet op de eerste pagina van de zoekresultaten verschijnt, besta je simpelweg niet in de ogen van veel consumenten. Zoekwoordonderzoek helpt je te bepalen op welke termen je moet focussen om hoger in die zoekresultaten te komen. Het geeft je niet alleen inzicht in de zoekfrequentie van bepaalde woorden, maar ook in de concurrentie eromheen. Met deze kennis kun je je marketingbudget en -tijd veel efficiënter inzetten.

Hoe pak je een zoekwoordonderzoek aan?

Er zijn verschillende online marketing tools die je kunt gebruiken voor zoekwoordonderzoek, zoals Google Keyword Planner, SEMrush, Ahrefs en nog veel meer. Deze tools geven je inzicht in zaken als zoekvolume, moeilijkheidsgraad en concurrentie voor specifieke zoekwoorden. Maar let op, dit is geen eenmalige taak. Zoekgedrag verandert constant, dus je zoekwoordstrategie heeft regelmatige updates nodig.

Waar moet je op letten bij een zoekwoordonderzoek?

Nu je weet welke zoekwoorden belangrijk zijn, moet je ze op een natuurlijke manier in je content integreren. Overdrijf het niet; dat kan averechts werken (denk aan ‘keyword stuffing’). Probeer daarnaast een mix van short-tail en long-tail keywords te gebruiken. Short-tail zoekwoorden zijn vaak algemener en hebben een hoger zoekvolume, terwijl long-tail zoekwoorden specifieker zijn en vaak een hogere conversieratio hebben.

Zoekwoordonderzoek is dus meer dan een checklist of een ‘nice-to-have’; het is een essentieel onderdeel van je SEO strategie. En onthoud: SEO is een marathon, geen sprint. Het kan even duren voordat je de vruchten plukt van je zoekwoordonderzoek, maar als je het goed doet, zijn die vruchten wel bijzonder zoet.

Online marketing bureau 

Heb je andere vragen over zoekwoordenonderzoek? Stel je vraag dan aan online marketing bureau Digital Inside. Wij helpen je graag verder!

img
SEO
5 min.
SEO vibes on tour
Ingeborg
by Ingeborg Lip
img
SEO
5 min.
Moz Toolbar voor externe linkbuilding
Anneloes
by Anneloes Meijers
You're in good company
Google partnerAdCalls partnerFD gazelle 2023Microsoft Partner badge