Long-tail zoekwoorden

Wat zijn Long-tail zoekwoorden?

Long-tail zoekwoorden, ook wel “long-tail zoekopdrachten” genoemd, zijn specifieke en gedetailleerde zoektermen of zinnen die gebruikers in zoekmachines invoeren om zeer specifieke informatie te vinden. Anders dan hele brede en algemene zoekopdrachten, richten long-tail zoekwoorden zich op niche-onderwerpen, producten of diensten. Deze zoekwoorden bestaan meestal uit drie of meer woorden en zijn over het algemeen makkelijk organisch te laten ranken in zoekmachines.

Voordelen van long-tail zoekwoorden:

 1. Commercieel interessant: Long-tail zoekwoorden zijn zeer specifiek en richten zich op een nauwkeurige behoefte of vraag van de gebruiker. Ze geven aan dat de gebruiker op zoek is naar zeer gedetailleerde informatie.
 2. Minder concurrentie in zoekmachines: Omdat long-tail zoekwoorden specifieker zijn, hebben ze meestal minder concurrentie dan bredere zoektermen. Dit maakt het gemakkelijker voor websites om hoog te scoren in zoekresultaten voor deze termen.
 3. Relevanter verkeer: Long-tail zoekwoorden hebben de neiging om zeer relevante verkeer naar een website te trekken, omdat ze gericht zijn op mensen die op zoek zijn naar specifieke antwoorden, producten of diensten. Dit kan leiden tot een hogere conversieratio.
 4. Lager Zoekvolume: Vanwege hun specificiteit hebben long-tail zoekwoorden doorgaans een lager zoekvolume dan bredere zoektermen. Dit betekent dat er minder mensen op zoek zijn naar deze specifieke termen, maar degenen die dat wel doen, zijn vaak meer geïnteresseerd en gemotiveerd.

Voorbeelden van long-tail zoekwoorden:

 • “Beste veganistische restaurants in Amsterdam”
 • “Hoe verwijder ik rode wijnvlekken uit een wit overhemd?”
 • “Goedkope laptops voor programmeurs”
 • “Hoe bereid ik een glutenvrije chocoladetaart zonder suiker voor?”

Als short-tail zoekwoorden zou dit zijn:

 • “Restaurants Amsterdam”
 • “Rode wijnvlekken”
 • “Goedkope laptops”
 • “Glutenvrije chocoladetaart”

Long-tail zoekwoorden zijn belangrijk voor zoekmachine-optimalisatie (SEO) en digitale marketing omdat ze websites in staat stellen om gerichte inhoud te maken die specifiek is afgestemd op de behoeften van hun doelgroep. Het optimaliseren van uw website voor long-tail zoekwoorden kan helpen om relevanter verkeer aan te trekken, de betrokkenheid te vergroten en conversies te stimuleren.

Het is wel belangrijk op te onthouden dat long-tail zoekwoorden over het algemeen minder zoekverkeer genereren dan bredere zoektermen. Daarom is het voor website-eigenaren en marketeers vaak een balans tussen het targeten van zowel long-tail als bredere zoekwoorden om een gezonde mix van verkeer naar hun site te genereren.

Online marketing bureau 

Heb je andere vragen over long-tail zoekwoorden? Stel je vraag dan aan online marketing bureau Digital Inside. Wij helpen je graag verder!

You're in good company
Google partnerAdCalls partnerFD gazelle 2023Microsoft Partner badge