Online reputatie management (ORM)

Wat is online reputatie management?

Online reputatie management (ORM) verwijst naar het proces van het beheren en beïnvloeden van de perceptie die mensen online van een individu, merk of organisatie hebben. Het doel van ORM is het actief bewaken, beheren en verbeteren van de online reputatie om positieve indrukken te bevorderen en negatieve invloeden te minimaliseren.

Belangrijke aspecten van online reputatie management:

 1. Monitoring: Actieve monitoring van online platforms, waaronder sociale media, recensie-websites en nieuwsberichten, om te weten wat er over het merk wordt gezegd.
 2. Reageren op feedback: Snel en effectief reageren op zowel positieve als negatieve feedback. Het tonen van betrokkenheid en het aanpakken van zorgen draagt bij aan een positieve perceptie.
 3. Contentoptimalisatie: Het creëren en verspreiden van relevante en positieve content om de zoekresultaten te beïnvloeden en de online aanwezigheid te versterken.
 4. Recensiebeheer: Actief beheren van recensies op platforms zoals Yelp, Google Reviews en andere recensiesites. Het aanpakken van negatieve recensies en het benadrukken van positieve feedback.
 5. SEO-optimalisatie: Gebruikmaken van zoekmachine-optimalisatie (SEO) strategieën om positieve content hoger te laten verschijnen in zoekresultaten en negatieve content te minimaliseren.
 6. Crisisbeheer: Het ontwikkelen van protocollen voor het omgaan met online crises en het snel reageren op negatieve publiciteit om verdere schade te voorkomen.
 7. Positieve branding: Actieve promotie van positieve aspecten van het merk, zoals prestaties, maatschappelijke betrokkenheid en klantenservice.
 8. Social media beheer: Strategisch beheren van sociale media-accounts om een positieve interactie met volgers te bevorderen en potentiële negativiteit te beperken.

Belang voor marketeers:

 • Vertrouwen opbouwen: Een positieve online reputatie draagt bij aan het opbouwen van vertrouwen bij het publiek, wat van cruciaal belang is voor merkloyaliteit en klanttevredenheid.
 • Klantrelaties: Effectief ORM kan bijdragen aan het verbeteren van klantrelaties door actief te reageren op feedback en het tonen van klantgerichtheid.
 • Concurrentievoordeel: Een positieve online reputatie kan een concurrentievoordeel bieden in markten waar reputatie een belangrijke rol speelt in de keuze van consumenten.
 • Crisispreventie: ORM helpt bij het identificeren en aanpakken van problemen voordat ze uitgroeien tot ernstige reputatiecrises.
 • Effectieve marketing: Een sterke online reputatie verbetert de effectiviteit van marketinginspanningen door het creëren van een positief merkimago.

Kortom, online reputatie management is een essentieel onderdeel van de bredere marketingstrategie, waarbij het streven naar een positieve online perceptie van het merk een aanzienlijke invloed heeft op het succes van een organisatie.

 

Online marketing bureau

Heb je andere vragen over online reputatie management? Stel je vraag dan aan online marketing bureau Digital Inside. Wij helpen je graag verder!

img
Content Marketing
6 min.
Adverteren op TikTok
by Désirée van der Horst
Marketing Specialist
You're in good company
Google partnerAdCalls partnerFD gazelle 2023Microsoft Partner badge