PageRank

Wat is PageRank?

PageRank is een algoritme dat oorspronkelijk is ontwikkeld door Larry Page en Sergey Brin, de oprichters van Google, toen ze nog aan de Stanford University werkten. Het PageRank-algoritme werd later een van de belangrijkste factoren achter de vroege succesvolle zoekmachine van Google en speelde een cruciale rol bij het rangschikken van webpagina’s in de zoekresultaten.

Idee achter PageRank

Het basisidee achter PageRank is dat webpagina’s worden beschouwd als knooppunten in een gigantisch web van hyperlinks. Elke link van de ene pagina naar de andere wordt beschouwd als een “stem” of een “stem” voor die pagina. PageRank kende een waarde toe aan elke webpagina op basis van het aantal inkomende links en de kwaliteit van die links. Pagina’s met meer en kwalitatief hoogwaardige inkomende links kregen een hogere PageRank-score, wat suggereerde dat ze belangrijker of relevanter waren.

Wat doet de PageRank:

  1. Linkstructuur: PageRank analyseerde de linkstructuur van het web om de waarde van elke pagina te bepalen. Pagina’s die vaak werden gelinkt vanuit andere pagina’s met hoge PageRank hadden de neiging om zelf ook een hoge PageRank te hebben.
  2. Rangschikking: PageRank werd gebruikt om webpagina’s te rangschikken in de zoekresultaten van Google. Pagina’s met hogere PageRank-scores hadden de neiging om hoger in de resultaten te verschijnen.
  3. Algoritme-updates: In de loop der jaren heeft Google het PageRank-algoritme geëvolueerd en aangepast. Andere factoren en algoritmen werden toegevoegd om de relevantie van de organische zoekresultaten te verbeteren.

PageRank verouderd als SEO cijfer

Het is echter belangrijk op te merken dat PageRank niet het enige algoritme is dat Google gebruikt om zoekresultaten te rangschikken. In de loop der jaren zijn er tal van andere factoren en signalen toegevoegd aan het rankingproces, waaronder de relevantie van de inhoud, de kwaliteit van de gebruikerservaring, de mobielvriendelijkheid van de site, de laadsnelheid van de pagina, en meer. Dit heeft geleid tot een veel complexer en uitgebreider algoritme dat de rangorde van webpagina’s in zoekresultaten bepaalt.

Hoewel PageRank nog steeds bestaat als een concept en de waarde van links belangrijk is voor SEO, is het zeker niet langer de enige of meest dominante factor bij het rangschikken van zoekresultaten. Moderne zoekalgoritmen zijn veel geavanceerder geworden en houden rekening met een breed scala aan variabelen om de meest relevante en waardevolle resultaten voor gebruikers te presenteren in de SERP.

Online marketing bureau 

Heb je andere vragen over pagerank? Stel je vraag dan aan online marketing bureau Digital Inside. Wij helpen je graag verder!

img
SEO
5 min.
SEO vibes on tour
Ingeborg
by Ingeborg Lip
img
SEO
5 min.
Moz Toolbar voor externe linkbuilding
Anneloes
by Anneloes Meijers
You're in good company
Google partnerAdCalls partnerFD gazelle 2023Microsoft Partner badge