Pay-per-click-ppc

Wat betekent Pay-per-click (PPC)?

Pay-per-click (PPC) is een online advertentiemodel waarbij adverteerders een bepaald bedrag betalen elke keer als hun advertentie wordt aangeklikt. In plaats van een plaats op een pagina te ‘kopen’, kopen adverteerders bezoeken aan hun site, in de hoop dat deze bezoeken uiteindelijk leiden tot meer business. Het meest bekende PPC-advertentieplatform is Google Ads, maar er zijn ook veel andere platforms zoals Bing Ads, Facebook Ads en meer.

Verschillende soorten PPC-campagnes in Nederland:

1. Advertenties op zoekmachines: Dit zijn de advertenties die verschijnen boven de organische zoekresultaten in zoekmachines zoals Google. Ze zijn gericht op mensen die actief op zoek zijn naar informatie, producten of diensten.

2. Display-advertenties: Deze advertenties worden weergegeven op websites die deel uitmaken van het displaynetwerk van een advertentieplatform. Ze kunnen in verschillende formaten komen, zoals banners, tekstblokken en video’s.

3. Sociale media-advertenties: Platforms zoals Facebook en LinkedIn bieden ook PPC-advertentiemogelijkheden. Deze zijn vaak visueler en kunnen meer gericht zijn op merkbekendheid.

4. Shopping-advertenties: Dit zijn advertenties die specifiek gericht zijn op de verkoop van producten. Ze verschijnen vaak in de zoekresultaten wanneer iemand een product gerelateerde zoekopdracht invoert.

5. Remarketing-advertenties: Dit zijn advertenties die worden weergegeven aan gebruikers die je website al eerder hebben bezocht. Ze zijn bedoeld om deze bezoekers terug te halen naar je site.

Kwaliteitsfactoren bij PPC campagne:

1. Kosten per klik (CPC): De daadwerkelijke prijs die je betaalt voor elke klik. Dit kan sterk variëren afhankelijk van de concurrentie voor een bepaald zoekwoord.

2. Klikfrequentie (CTR): Het percentage van de mensen dat je advertentie ziet en erop klikt. Een hogere CTR is meestal een indicatie dat je advertentie goed presteert.

3. Kwaliteitsscore: Dit is een beoordeling van de kwaliteit en relevantie van zowel je zoekwoorden als je PPC-advertenties. Het kan invloed hebben op je CPC en je advertentiepositie.

4. Conversieratio: Het percentage van de mensen dat een gewenste actie onderneemt na het klikken op je advertentie, zoals het maken van een aankoop of het invullen van een formulier.

Online marketing bureau 

Heb je andere vragen over pay-per-click? Stel je vraag dan aan online marketing bureau Digital Inside. Wij helpen je graag verder!

You're in good company
Google partnerAdCalls partnerFD gazelle 2023Microsoft Partner badge