Redirects

Wat zijn Redirects?

Redirects zijn technische instructies die aangeven dat een bepaalde URL moet worden doorgestuurd naar een andere URL.

Deze worden vaak gebruikt om bezoekers automatisch naar een nieuwe pagina te leiden wanneer de oorspronkelijke URL is gewijzigd of niet langer beschikbaar is.

Redirects kunnen ook worden gebruikt om verkeer van de ene pagina naar de andere te sturen om verschillende redenen, zoals het consolideren van inhoud, herstructureren van een website, het oplossen van technische fouten, of het implementeren van SEO-strategieën.

Meest voorkomende soorten redirects:

  1. 301 redirect: Dit is een permanente redirect die aangeeft dat de oorspronkelijke URL permanent is verplaatst naar de nieuwe URL. Dit is de meest gebruikte vorm van redirect bij het verplaatsen van inhoud naar een nieuwe locatie en heeft positieve SEO-implicaties omdat zoekmachines de rangschikking en verwijzingswaarde van de oorspronkelijke URL overdragen naar de nieuwe URL.
  2. 302 redirect: Dit is een tijdelijke redirect die aangeeft dat de oorspronkelijke URL tijdelijk naar een andere locatie verwijst. Dit wordt meestal gebruikt wanneer een pagina slechts voor een bepaalde tijd is verplaatst, en zoekmachines behouden de rangschikking van de oorspronkelijke URL.
  3. Meta refresh redirect: Dit is een client-side redirect die wordt geïmplementeerd via HTML-meta-tags. Het vereist meestal dat de bezoeker wacht voordat ze worden doorgestuurd naar de nieuwe pagina. Dit type redirect wordt niet vaak aanbevolen voor SEO, omdat zoekmachines het anders interpreteren dan server-side redirects.
  4. Canonical redirect: Een canonical redirect stuurt gebruikers en zoekmachines naar de “canonieke” versie van een pagina om duplicaatinhoud te voorkomen. Het wordt vaak gebruikt wanneer meerdere URL’s verwijzen naar dezelfde inhoud, maar er moet één preferente versie zijn voor indexering.
  5. JavaScript redirect: Dit is een redirect die wordt uitgevoerd via JavaScript-code op een webpagina. Het kan gebruikers doorsturen naar een andere pagina na het laden van de oorspronkelijke pagina. Zoekmachines kunnen JavaScript-redirects interpreteren, maar het is belangrijk om ze correct te implementeren.

Werk je met WordPress? Lees de volgende blog specifiek over redirects instellen in WordPress.

Redirects belangrijk voor bezoekers

Redirects zijn handig voor het behouden van een positieve gebruikerservaring en voor het behouden van zoekmachineoptimalisatie (SEO) wanneer er wijzigingen worden aangebracht in de structuur of inhoud van een website.

Het is echter belangrijk om ze zorgvuldig te beheren om onnodige verwarring of fouten te voorkomen, en om ervoor te zorgen dat zoekmachines de nieuwe locatie van de webpagina goed begrijpen.

Online marketing bureau 

Heb je andere vragen over redirects? Stel je vraag dan aan online marketing bureau Digital Inside. Wij helpen je graag verder!

 

img
SEO
5 min.
SEO vibes on tour
Ingeborg
by Ingeborg Lip
img
SEO
5 min.
Moz Toolbar voor externe linkbuilding
Anneloes
by Anneloes Meijers
You're in good company
Google partnerAdCalls partnerFD gazelle 2023Microsoft Partner badge