Responsief design

Wat is responsief design?

Responsief design is een benadering van webdesign waarbij een website zodanig wordt ontworpen en ontwikkeld dat deze reageert op het gedrag en de omgeving van de gebruiker op basis van schermgrootte, platform en oriëntatie. Het doel is om een optimale kijkervaring te bieden, variërend van desktopcomputerschermen tot mobiele telefoons.

Voordelen

  • Bereik: Door één site te hebben die op meerdere apparaten werkt, kan men een breder publiek bereiken.
  • Kostenbesparing: In plaats van meerdere sites te hebben voor verschillende apparaten, kan men kosten besparen door één responsieve site te onderhouden. Kies er daarom voor om één goede website te laten maken.
  • SEO: Google geeft de voorkeur aan mobielvriendelijke websites, en een responsieve site kan helpen bij zoekmachineoptimalisatie.

Verschillende Soorten

  • Mobiel Eerst (Mobile First): Hierbij wordt het design eerst voor mobiele apparaten ontworpen en vervolgens opgeschaald naar grotere schermen.
  • Desktop Eerst (Desktop First): Het design wordt eerst voor desktopschermen gemaakt en vervolgens aangepast voor kleinere schermen.
  • Progressieve Verbetering: Eerst wordt een basisversie van de website gemaakt, en vervolgens worden geavanceerdere functionaliteiten en lay-outs toegevoegd voor apparaten met grotere schermen of geavanceerdere browsercapaciteiten.
  • Adaptief Design: Hierbij worden verschillende vaste lay-outgroottes gebruikt op basis van bekende schermgroottes.

Het begrijpen en implementeren van responsief design is tegenwoordig cruciaal voor webontwikkelaars en designers. Gezien de diversiteit aan apparaten waarmee gebruikers toegang krijgen tot websites, zorgt responsief design voor een consistente en gebruiksvriendelijke ervaring voor iedereen.

Online marketing bureau 

Heb je andere vragen over design?  Stel je vraag dan aan online marketing bureau Digital Inside. Wij helpen je graag verder!

You're in good company
Google partnerAdCalls partnerFD gazelle 2023Microsoft Partner badge