Social Media Audit

Wat is Social Media Audit?

Een Social Media Audit is een systematische evaluatie van de prestaties en effectiviteit van een merk, bedrijf of individu op sociale mediaplatforms. Het hoofddoel van een social media-audit is om inzicht te krijgen in de huidige staat van de sociale media-accounts en om strategieën te identificeren voor verbetering en optimalisatie.

Stappen in een Social Media Audit:

 1. Account inventory: Identificeer en verzamel een lijst van alle sociale mediakanalen waarop het merk actief is. Dit omvat populaire platforms zoals Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, enz.
 2. Profieloptimalisatie: Beoordeel de consistentie en volledigheid van profielen op elk platform. Zorg ervoor dat alle informatie, zoals beschrijvingen, contactgegevens en profielfoto’s, up-to-date en representatief is.
 3. Doelgroepanalyse: Onderzoek en analyseer de demografische gegevens van de volgers op elk platform. Begrijp wie de doelgroep is en beoordeel of deze overeenkomt met de beoogde markt.
 4. Inhoudsevaluatie: Analyseer de inhoud die is geplaatst op de verschillende platforms. Beoordeel de frequentie, relevantie en betrokkenheid van de berichten. Identificeer welke soorten inhoud goed presteren en welke minder effectief zijn.
 5. Concurrentieanalyse: Onderzoek de sociale media-activiteiten van concurrenten. Ontdek sterke punten en zwakke punten, en zoek naar kansen om het merk te differentiëren.
 6. Presterende en Niet-presterende Campagnes: Analyseer eerdere marketingcampagnes op sociale media. Identificeer wat wel en niet heeft gewerkt en leer van eerdere successen en mislukkingen.
 7. Meetbaarheid en Analytics: Beoordeel de gebruikte meetinstrumenten en analyseer de beschikbare statistieken. Dit kan betrekking hebben op betrokkenheid, bereik, conversies en andere relevante KPI’s.
 8. Compliance Check: Controleer of alle activiteiten op sociale media in overeenstemming zijn met de geldende regels en voorschriften.

Voordelen van een Social Media Audit voor marketeers:

 • Identificeert kansen voor groei en verbetering.
 • Optimaliseert de strategieën voor betrokkenheid en bereik.
 • Verbetert de consistentie van het merkimago over verschillende platforms.
 • Biedt inzicht in concurrentie en markttrends.
 • Vergroot de effectiviteit van toekomstige marketingcampagnes.

Een social media audit is een waardevol instrument voor marketeers om hun sociale media-inspanningen te evalueren en te versterken. Het biedt een holistisch beeld van de digitale aanwezigheid en stelt marketeers in staat om strategischere beslissingen te nemen.

 

Online marketing bureau

Heb je andere vragen over Social Media Audit? Stel je vraag dan aan digital marketing agency Digital Inside. Wij helpen je graag verder!

img
Content Marketing
6 min.
Adverteren op TikTok
by Désirée van der Horst
Marketing Specialist
You're in good company
Google partnerAdCalls partnerFD gazelle 2023Microsoft Partner badge