UX (User Experience)

Wat is een UX?

UX staat voor User Experience, wat in het Nederlands gebruikerservaring betekent. Het is een term die wordt gebruikt om te beschrijven hoe een gebruiker een product, website of app ervaart. Het doel van UX-design is om een product te creëren dat eenvoudig, efficiënt en plezierig is in het gebruik. UX omvat diverse aspecten zoals bruikbaarheid (usability), toegankelijkheid, prestatie en het algemene menselijke interactiegevoel.

UX steeds belangrijker bij marketing:

De user experience heeft de laatste jaren een steeds belangrijkere rol gekregen bij marketingteams. Zeker nu klantfeedback openbaar is geworden. Voorbeelden van UX binnen de marketing.

1. Websites en apps: Een goede UX is cruciaal voor websites en apps om bezoekers om te zetten in klanten. Een slechte UX kan leiden tot hoge bouncepercentages en lage conversieratio’s.

2. Klantenservice: UX is niet alleen digitaal; het beïnvloedt ook hoe klanten een merk ervaren via andere kanalen, zoals klantenservice.

3. Productontwerp: Goed UX-design kan het verschil maken tussen een succesvol en een niet succesvol product.

4. Contentstrategie: Hoe content wordt gepresenteerd en georganiseerd, beïnvloedt ook de gebruikerservaring en kan de effectiviteit van een marketingstrategie verhogen.

Factoren bij UX:

1. Gebruikersreis: Het in kaart brengen van de gebruikersreis (customer journey) kan helpen bij het identificeren van pijnpunten en kansen voor verbetering.

2. Bruikbaarheid: Dit omvat hoe intuïtief een interface is, hoe gemakkelijk het is om informatie te vinden en hoe eenvoudig het is om acties uit te voeren.

3. Esthetiek: Het visuele ontwerp, inclusief kleur, beeldmateriaal en typografie, speelt ook een rol in hoe de gebruiker de ervaring ervaart.

4. Interactieontwerp: Dit gaat over de interactie tussen de gebruiker en het product. Goed interactieontwerp kan helpen om een meer naadloze en plezierige ervaring te creëren.

5. Feedback en aanpassing: Het verzamelen van feedback van gebruikers en het aanbrengen van iteratieve aanpassingen zijn essentieel om de UX voortdurend te verbeteren.

6. Toegankelijkheid: Zorgen voor een ontwerp dat toegankelijk is voor alle gebruikers, inclusief die met beperkingen, is een belangrijk aspect van goede UX.

Een goede UX is van echt belangrijk geworden en kan een belangrijke onderscheidende factor zijn voor een merk of bedrijf. Het verbetert niet alleen de klanttevredenheid en loyaliteit maar kan ook leiden tot hogere conversieratio’s en inkomsten.

Online marketing bureau 

Heb je andere vragen over UX?  Stel je vraag dan aan online marketing bureau Digital Inside. Wij helpen je graag verder!

You're in good company
Google partnerAdCalls partnerFD gazelle 2023Microsoft Partner badge