Contrast

Wat is contrast?

Contrast is het verschil in helderheid en/of kleur dat maakt dat een object of element zich onderscheidt van zijn omgeving. In de wereld van marketing en design is contrast een hulpmiddel om aandacht te trekken, de leesbaarheid te verbeteren, en de gebruikerservaring te bevorderen.

Verschillende soorten contrast:

 1. Kleurcontrast: Het verschil tussen twee kleuren. Bijvoorbeeld, zwart op wit biedt hoog contrast, terwijl grijs op wit laag contrast biedt.
 2. Contrast van schaal: Het verschil in grootte tussen elementen.
 3. Contrast van vorm: Gebruik van verschillende geometrische vormen om variatie te bieden.
 4. Textuurcontrast: Het verschil tussen twee oppervlakken, zoals een ruw tegenover een glad oppervlak.
 5. Typografisch contrast: Variatie in lettertypes, stijlen en maten om de leesbaarheid en hiërarchie te verbeteren.

Lees deze blog met manieren hoe je contract slim kan inzetten om aandacht te trekken met content.

Waar op letten bij contrasten:

 1. Gebruikerservaring: Een goed gebruik van contrast kan de bruikbaarheid en toegankelijkheid van een website of app verbeteren.
 2. Toegankelijkheid: Nederland heeft strikte regelgeving (WCAG) rond digitale toegankelijkheid. Een goed contrast helpt om je website toegankelijker te maken voor mensen met visuele beperkingen.
 3. Conversies: Het juiste gebruik van contrast kan belangrijke elementen zoals ‘call-to-action’ knoppen meer opvallend maken, wat de conversieratio kan verhogen.
 4. Cross-browser en Cross-device Compatibiliteit: Test hoe contrasten overkomen op verschillende apparaten en browsers die populair zijn in Nederland om ervoor te zorgen dat de gebruikerservaring consistent is.
 5. Culturele factoren: Hoewel contrast universeel is, kunnen culturele factoren zoals kleurperceptie nog steeds een rol spelen. Zorg ervoor dat je kleuren en contrastniveaus kiest die resoneren met lokale gebruikers.
 6. A/B Testen: Het is altijd een goed idee om verschillende versies te testen (A/B-testen)om te zien welke niveaus van contrast het meest effectief zijn in het bereiken van je KPI’s.

Online marketing bureau 

Heb je andere vragen over contrast? Stel je vraag dan aan online marketing bureau Digital Inside. Wij helpen je graag verder!

You're in good company
Google partnerAdCalls partnerFD gazelle 2023Microsoft Partner badge