fbpx

Wat is een sitemap?

Wat is een sitemap

Een sitemap is een overzicht van de structuur van een website met daarin de links naar verschillende pagina’s. Sitemap zijn handig voor zoekmachines, want hier kunnen ze in een overzicht zien welke webpagina’s er gekoppeld zijn aan een website. Een goede sitemap laat de volgende punten zien:

  • Structuur van website
  • Welke pagina’s er allemaal zijn
  • Welke afbeeldingen er zijn op pagina’s
  • Wanneer een pagina is toegevoegd
  • Wanneer een pagina een update heeft gekregen

De meest voorkomende sitemaps zijn een html versie en een xml versie.

HTML sitemap

Een html sitemap is een webpagina waarop een handmatige sitemap is toegevoegd. Eigenlijk een webpagina met alle links op je website. Dit type sitemap kost veel tijd en is foutgevoelig, want na het toevoegen van de sitemap moet je vervolgens elke wijziging handmatig doorvoeren.

XML sitemap

Een XML sitemap is een geautomatiseerde sitemap. Deze maak je 1x keer en wordt vervolgens automatisch geüpdatet. Gebruik je een opensource CMS systeem voor je website, zoals Wordpress dan bestaan er veel gratis plugins die een sitemap voor je kunnen. Populaire plugin met een goede sitemap zijn: Yoast en All-in one SEO pack

Meld je sitemap aan in Google Search Console

Eenmaal een sitemap gekoppeld aan je website. Meld deze dan vervolgens aan bij Google Search Console. Door de aanmelding van de sitemap weet de zoekmachine waar de sitemap staat en zal je website sneller vindbaar zijn in de organische zoekresultaten van Google en kan je starten met SEO.

Meer vragen over online marketing?

Bekijk dan eens onze complete Online Marketing FAQ

Hoger in Google?

Doe nu onze
gratis SEO scan.

Plan hier een tijd in die voor jou uitkomt om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken.