Tips

Aan de slag met Programmatic Marketing? Lees deze 4 tips!

Guido
by Guido Tijmensen
  • 29 september 2021
  • 4 min.

Programmatic marketing is de vervolgstap op display marketing. Hierbij gebruik je technologie en data om precies op het juiste moment je advertentie te laten zien. Bij programmatic marketing is het belangrijk om de juiste doelgroep te selecteren en je advertentie precies op de wensen van je doelgroep te laten aansluiten. Zo maakt jouw advertentie de grootste kans op succes. We geven je vier tips om te starten met programmatic marketing.

Programmatic marketing

Het nieuwe strijdtoneel voor online marketeers bestaat uit micromomenten. Dit zijn precies die korte momenten waarop (potentiële) klanten beslissingen nemen. Bijvoorbeeld als ze iets willen weten, iets willen doen of iets willen kopen. Consumenten willen die wensen direct vervullen. Geen nachtje over slapen, geen ritje naar de stad, maar direct kopen. Programmatic marketing helpt jou om online deze momenten aan te grijpen en je verkoopkans te benutten. 

Wat is programmatic marketing?

Programmatic is de vervolgstap op display marketing. Hierbij koop je real-time advertenties in. Dit doet je op speciale marktplaatsen voor advertenties: programmatic exchanges. Dit heet programmatic buying. Selecteer de juiste doelgroep, dan maakt jouw advertentie de grootste kans op succes. Als marketeer weet jij wanneer je jouw doelgroep de advertentie het beste kan laten zien. Door deze time slots real-time in te kopen via programmatic marketing zorg je ervoor dat je doelgroep de advertentie precies op dat moment ziet. Zo haal je meer uit je advertenties. Je kan dit toepassen op al je online marketingkanalen. Sterker nog, inmiddels zijn er steeds meer out-of-home mogelijkheden. Dit wordt ook wel Digital Out Of Home (DOOH) genoemd. Denk aan billboards langs de snelweg of digitale schermen bij tankstations of op straat in het centrum van Amsterdam. Allemaal op basis van programmatic buying. Micromomenten zijn tegenwoordig overal, dus de mogelijkheden voor marketeers zijn eindeloos! 

4 tips om te starten met micromarketing

Mensen doen tegenwoordig alles met een telefoon in hun hand. Op werkelijk ieder moment van de dag kunnen ze jouw producten vinden – en kopen. Met behulp van specifieke data helpt programmatic advertising jou om de juiste persoon op het juiste moment te bereiken, via het juiste kanaal tegen de juiste kosten. Met het Google Display Netwerk kan je al best specifiek campagnes inzetten. Echter, programmatic marketing gaat nog veel verder! Met deze vier tips start je optimaal: 

1. Het perfecte moment

Een micromoment vindt plaats als mensen zoeken naar antwoorden of als ze nieuwe dingen ontdekken of beslissingen nemen. Registreer daarom het internetgedrag van mensen tijdens deze momenten. Zo begrijp je hun doelen en interesses. Met behulp van programmatic buying plaats je een advertentie op het moment dat die relevant is voor een consument. 

2. Relevante content

Ontwerp relevante content waar je publiek van smult. Een micromoment vliegt razendsnel voorbij. Hierdoor hoeft maar iets kleins te gebeuren of de aandacht van de consument verslapt. Creëer daarom content die zo relevant mogelijk is voor dit ene moment. Weet je niet wat de beste content is, ga dan aan de slag met verschillende varianten. Zo test je wat goed werkt. 

3. Breed inzetbaar

Bereik je publiek op meerdere kanalen. Met programmatic marketing vind je de websites en plekken waar jouw doelgroep graag komt. Programmatic kan zelfs real-time beslissen waar je advertenties getoond worden. Zo ziet je doelgroep altijd op het juiste moment en op de juiste plek jouw advertentie. 

4. Meten en beslissen

Meet je resultaten en speel daarop in. Met de juiste tools meet je nauwkeurig hoe effectief bepaalde advertentiecampagnes zijn geweest. Als marketeer maak je snellere en betere beslissingen als je het gedrag van je doelgroep echt kent. 

Micromomenten veranderen de manier waarop marketeers hun consumenten benaderen. Ook al zijn micromomenten persoonlijk – programmatic marketing helpt je om dit ook op grotere schaal te doen. Met behulp van de bovenstaande vier tips vergroot je de impact van jouw advertenties tijdens de perfecte momenten. 

Graag nog hulp nodig bij deze vier tips? Neem dan contact met ons op en lees ook onze andere blogs! 

Guido Tijmensen

Managing Partner

LET'S WORK TOGETHER

Laten we samen gaan Rocken

Benieuwd hoe we jou kunnen helpen?

Neem contact op

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

You're in good company