Klantlevenscyclus

Wat is een klantlevenscyclus?

De klantlevenscyclus, ook bekend als de customer lifecycle, is een concept dat de verschillende fasen beschrijft waarin een klant zich bevindt gedurende hun interactie met een bedrijf, vanaf het eerste contact tot het einde van hun relatie met dat bedrijf. Dit concept helpt marketeers bij het begrijpen en beheren van de klantreis en stelt hen in staat om gerichte strategieën te ontwikkelen om klanten effectief te betrekken en te behouden. Hier is een uitleg van wat de klantlevenscyclus inhoudt, verschillende typen, relevante overwegingen, belangrijke aspecten en voordelen:

Typen klantlevenscycli

 1. Lineaire klantlevenscyclus: In deze benadering wordt aangenomen dat klanten zich in een lineaire volgorde door de fasen bewegen, zoals bewustwording, overweging, aankoop, gebruik en loyaliteit.
 2. Niet-lineaire klantlevenscyclus: Klanten kunnen in willekeurige volgorde door verschillende fasen gaan en zelfs terugkeren naar eerdere fasen (bijv. loyaliteitsprogramma’s).
 3. Cirkelvormige klantlevenscyclus: Hier wordt benadrukt dat klanten niet alleen in een rechte lijn bewegen, maar dat ze na een aankoop mogelijk teruggaan naar eerdere fasen (bijv. een herhaalde aankoop).

Relevante overwegingen

 • Segmentatie: Begrijp dat verschillende klanten verschillende behoeften en gedragingen hebben, dus segmenteer je klantenbestand om gerichte benaderingen te ontwikkelen.
 • Data en analyses: Verzamel en analyseer klantgegevens om inzicht te krijgen in het gedrag van klanten en hun behoeften in elke fase van de levenscyclus.
 • Personalisatie: Pas je marketing- en serviceaanpak aan op basis van het klantgedrag en de behoeften om de klantbetrokkenheid te vergroten.

Belangrijke aspecten van de klantlevenscyclus

 1. Acquisitie (Verwerven): Het aantrekken van nieuwe klanten via marketing- en advertentie-inspanningen.
 2. Activatie (Activeren): Het omzetten van nieuwe klanten in actieve gebruikers door hen te overtuigen om je product of dienst te proberen.
 3. Behoud (Behouden): Het onderhouden en uitbreiden van de relatie met bestaande klanten door hen tevreden te houden en te betrekken.
 4. Loyaliteit (Loyaliseren): Het stimuleren van klantloyaliteit door middel van loyaliteitsprogramma’s, herhaalde aankopen en positieve klantenservice-ervaringen.
 5. Advocacy (Bevorderen): Het aanmoedigen van tevreden klanten om je merk of product aan anderen aan te bevelen, wat leidt tot mond-tot-mondreclame.

Voordelen van de klantlevenscyclusbenadering

 • Verbeterde klantrelaties: Door elke fase van de klantlevenscyclus zorgvuldig te beheren, kun je de klanttevredenheid vergroten en langdurige relaties opbouwen.
 • Grotere klantwaarde: Door klanten te behouden en hen aan te moedigen herhaaldelijk te kopen, kun je de totale klantwaarde verhogen.
 • Efficiëntie: Gerichte marketing en verkoopinspanningen zorgen voor efficiënter gebruik van middelen en een hoger rendement op investering.
 • Mond-tot-mondreclame: Tevreden klanten worden ambassadeurs voor je merk en kunnen nieuwe klanten aantrekken via aanbevelingen.
 • Flexibiliteit: Het begrijpen van de niet-lineaire en cirkelvormige aspecten van de klantlevenscyclus stelt je in staat om flexibele en aanpasbare strategieën te ontwikkelen.

Kortom, de klantlevenscyclus is een waardevol concept voor marketeers omdat het hen helpt de volledige klantreis te begrijpen en te beheren. Het stelt bedrijven in staat om klanten effectief te betrekken, te behouden en hun waarde in de loop van de tijd te vergroten. Het aanpassen van je marketing- en servicebenadering aan de verschillende fasen van de levenscyclus kan leiden tot betere resultaten en een sterkere klantloyaliteit.

 

Online marketing bureau 

Heb je andere vragen over een klantlevenscyclus? Stel je vraag dan aan digital marketing agency Digital Inside. Wij helpen je graag verder!

You're in good company
Google partnerAdCalls partnerFD gazelle 2023Microsoft Partner badge